Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: Na Praze 4 unikal ze železniční cisterny Dimethylsulfát, 15 osob bylo kontaminováno, vše naštěstí jen cvičně

Dnes, 1. 10. 2012 byl ve 13.30hod. jednotce HZS SŽDC Praha vyhlášen poplach, který oznamoval únik neznámé chemické látky ze železniční cisterny, nacházející se v areálu Odstavného nádraží Jih na adrese Chodovská 1430 s tím, že se v místě vyskytují zraněné či otrávené osoby.

Na místo neprodleně vyjela jednotka pražských drážních hasičů s technikou TACH Nissan, TACH Avia a CAS 24. Vzhledem k tomu, že se místo události nacházelo nedaleko základny HZS SŽDC, byli hasiči u případu do jedné minuty od výjezdu.

Velitel zásahu provedl pomocí dalekohledu průzkum, čímž hlášenou událost potvrdil, a přes COIS bylo vše oznámeno na operační středisko HZS hl. m. Prahy. Na místě se započalo s vytýčením nebezpečné zóny, zajistila se také trojnásobná požární ochrana a drážní hasiči se začali oblékat do přetlakových protichemických oděvů. Současně s tím byly připraveny i prostředky pro likvidaci úniku NL.

Po dojezdu první jednotky městských hasičů započala JPO HZS SŽDC s utěsňováním úniku nebezpečné látky, která byla identifikována dle přepravního listu jako Dimethylsulfát. Utěsnění poškozené příruby cisterny bylo provedeno pomocí přípravků Schmitz. Během tohoto se i hasiči HZS hl. m. Prahy oblékli do přetlakových oděvů a začali se záchranou kontaminovaných osob, nacházejících se u cisterny. Paralelně s tím byla postavena dekontaminační sprcha pro prvotní hrubou očistu těchto osob.

Dimethylsulfát je organická sloučenina se vzorcem (CH3O)2SO2. Jedná se o dimethylester kyseliny sírové, proto se vzorec často píše jako (CH3)2SO4 nebo i Me2SO4, kde Me znamená methyl. Me2SO4 se používá hlavně jako methylační činidlo v organické syntéze. Za běžných podmínek je Me2SO4 bezbarvá olejovitá kapalina se slabým cibulovým pachem (ovšem ucítit ho již znamená významnou expozici). Podobně jako jiná silná alkylační činidla, je Me2SO4 vysoce toxický.

Muži z jednotky HS 5 Strašnice provedli ve spolupráci s příslušníky posilových jednotek z HS 3 a HS 4 ustavení velké dekontaminační linky a započali s přípravou dekontaminačního roztoku. Po příjezdu velitele směny z HS 1 Sokolská byl ustaven štáb velitele zásahu, jeho centrem byl velitelský vůz. Z důvodu přítomnosti nebezpečné látky byl povolán i směnový chemik z HS 2 Petřiny.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o větší množství zraněných či kontaminovaných osob, oblékli vzápětí přetlakové protichemické oděvy další drážní hasiči, kteří poté prováděli ve spolupráci s městskými hasiči záchranu zbytku osob z místa úniku. Ze stanice Petřiny rovněž vyjel i druhý chemický vůz s náhradními lahvemi dýchacích přístrojů, protože jich na místě byl pro velkou spotřebu nedostatek.

Po zprovoznění velké dekontaminační linky se po hrubé očistě přesunuli kontaminovaní jedinci za asistence hasičů k finální očistě dekontaminačním roztokem, následně zde obdrželi čisté/suché oblečení v podobě teplákových souprav a bot a odešli do přistaveného mikrobusu za účelem transportu do nemocnice. Záchranná služba se cvičení nezúčastnila, takže v reálu by to bylo ve spolupráci s ní.

Když byl dekontaminován poslední civilista a proběhla očista zasahujících hasičů, započaly konečné práce a postupné balení použitého materiálu. Pokud by situace byla reálná, řešila by se rovněž i likvidace kontaminované vody ze stanovišť očisty.

Závěrem cvičení předvedli drážní hasiči svým městským kolegům speciální přípravky Schmitz, používané na utěsnění úniku NL z veškerých možných silničních a železničních cisteren.

Sdílet