Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Mladé Boleslavi stavbaři překopli vysokotlaké plynové potrubí, hasiči na místě naměřili výbušnou koncentraci plynu

Od půl osmé zasahují profesionální hasiči z Mladé Boleslavi společně o policisty a plynaři u masivního úniku zemního plynu z vysokotlakého potrubí u Mladé Boleslavi, nedaleko silnice R10.

Při stavbě haly u Hejtmánky na okraji Mladé Boleslavi došlo k narušení vysokotlakového plynového potrubí a k úniku plynu. Vzhledem ke zjištěným vyšším koncentracím byla dočasně uzavřena i nedaleká silnice.

Místo úniku bylo identifikováno, uzavřeny jsou i ventily, ale v potrubí je ještě zbytkový plyn,“ řekl primátor Raduan Nwelati.

Plyn je cítit v ulicích mezi Bezděčínem a R10 v Mladé Boleslavi. Hasiči na místě po příjezdu změřili koncentraci plynu v ovzduší – byla naměřena koncentrace vysoká, výbušná.

Policie okamžitě uzavřela silnici R10 od 39. do 44 kilometru v obou směrech, městská policie projíždí ulicemi v průmyslové zóně a informuje občany v Bezděčíně, Podchlumí a okolních obcích, aby nevycházeli, nevětrali a nerozdělávali oheň.

Dočasně byla uzavřena i doprava na železnici, ale kontrolní měření v blízkosti trati nebezpečné koncentrace nepotvrdily, proto byl provoz na trati opět obnoven.

Jak nám sdělila Lenka Kostková, tisková mluvčí hasičů ve Středočeském kraji, na 21. hodinu svolal primátor města zasedání krizového štábu. Hasiči neustále projíždějí jednotlivými ulicemi a měří koncentraci plynu v ovzduší.


Dle aktuálních informací kolem 23. hodiny byly stále koncentrace plynu naměřené na R10 nebezpečně vysoké. Nedalo se proto odhadnout, kdy bude možné provoz opět obnovit.

V dalších měřených lokalitách na přilehlé části města koncentrace nebyly vysoké, i když byl místy plyn ještě cítit.

Únik plynu se dle našich informací stále nepodařilo úplně zastavit, policisté proto řeší dlouhodobější objízdné trasy pro odkloněnou dopravu z uzavřené silnice.


Dvouapůlkilometrový úsek potrubí se před půlnocí podařilo uzavřít a pokud to situace umožní, brzy ráno by měl být provoz na silnici obnoven – bude však samozřejmě záležet na naměřených koncentracích.

V potrubí je dle našich informací přibližně deseticentime­trová díra.


Krátce po půlnoci se nakonec podařilo provoz na silnici obnovit. Na opravě potrubí pracují technici plynařské firmy.

Sdílet