Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru penzionu v Harrachově vyjelo sedm hasičských jednotek, celá střecha byla v plamenech

Devět cisternových vozů vyrazilo dnes večer k požáru penzionu Elizabeth v Harrachově. Požár byl hasičům ohlášen přes linku tísňového volání ve 20:43 hodin s tím, že je celý objekt v plamenech. Na místo bylo povoláno 7 jednotek – PS Tanvald, PS Semily, dobrovolné jednotky Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Jablonec nad Jizerou, Desná, Kořenov – Příchovice. Osmá (Tanvald – Šumburk) vytvořila zálohu na tanvaldské stanici.

Po příjezdu hasiči provedli průzkum, zda se v objektu nenacházejí osoby, ale penzion byl zcela opuštěn. Poté zřídili štáb velitele zásahu a pustili se do hasebních prací.

Nasazeny jsou 3 vodní proudy, dva vnitřkem budovy a jeden z venku. Kvůli zlepšení viditelnosti a možnému odvětrání teď budou pomocí bourací sekery udělány otvory do plechové střechy.

řídící důstojník mjr. Bc. Petr Farský

Ještě před příjezdem byli hasiči upozorněni policejní hlídkou, že se zhruba 40 metrů od penzionu nachází plynový zásobník. Ten nebyl naštěstí v přímém ohrožení, a to ani sálavým teplem.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat v deset hodin večer. Příčina a výše škody jsou zatím v šetření a v době vydání zprávy nejsou známy.

Aktualizace 5. října 2012, 09:00:

Zásah se protáhl až do časných ranních hodin, kdy hasiči pomocí termokamery vyhledávali skrytá ohniska a dohašovali. Dnes dopoledne bude probíhat došetření požáru. Kvůli podezření na úmyslné zapálení bude na místo povolán psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření. Šetření je v kompetenci PČR.

Škoda byla předběžně odhadnuta na minimálně 2 miliony korun, ale v vzhledem k umístnění v lukrativní rekreační oblasti může být ve výsledku vyčíslena mnohem výš.

Sdílet