Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru střechy v Rožnově se nadýchala obyvatelka domu. Plameny šlehaly střešním oknem

Podezřelé praskání vzbudilo okolo druhé hodiny noční 7. 10. 2012 osoby spící v obytné místnosti druhého nadzemního podlaží rodinného domu na ulici 5. května v Rožnově pod Radhoštěm. Po otevření dveří místnosti se proti dvěma osobám, které zde byly na návštěvě, vyvalil hustý kouř a bylo vidět i šlehající plameny.

Muž a žena okamžitě ze zasaženého prostoru utekli do přízemí domu. V této době se již také probudili uživatelé objektu, kteří spali v přízemí. Podle pozdější výpovědi přítomných osob již nebylo možné dostat se do patra domu a pokusit se o hasební zásah. Při pohledu na objekt z okolí bylo už také vidět plameny šlehající nad střešní konstrukci domu prasknutým střešním oknem.

V 02:26 hodin byl požár oznámen na operační středisko hasičů ve Zlíně. Bezprostředně po přijetí hlášení vyslal operační důstojník na uvedenou adrese události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Valašské Meziříčí s jedním cisternovým vozidlem a automobilním žebříkem AZ 30. Současně byl vyhlášen požární poplach jednotce hasičů města Rožnov pod Radhoštěm a jednotce dobrovolných hasičů obce Valašská Bystřice. Na místo požáru tak mířily další dva cisternové vozy.

Po příjezdu na místo požáru bylo provedeným průzkumem zjištěno intenzivní plamenné hoření v půdním prostoru II. nadzemního podlaží. Požár se šířil jednak interiérem půdní místnosti a jednak po dřevěných střešních konstrukcích. Celý prostor druhého podlaží byl silně zakouřen, což také vyžadovalo provedení hasebního zásahu za použití dýchací techniky.

Rychlým nasazením přítomných sil a prostředků se hasičům podařilo požár v 02:52 hodin lokalizovat a po následném rozebrání částí střešních konstrukcí a kontrole objektu byla v 04:31 hodin ohlášena konečná likvidace události.

Hasebním zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na celou střechu objektu a interiéry druhého a prvního nadzemního podlaží. I přes to, že výše škody byla uživatelkou objektu vyčíslena na 800.000,– Kč, podařilo se uchránit majetek v hodnotě dalších asi 3 200.000,– Kč.

Provedené vyšetřování požáru ukázalo, že jeho příčinou byla technická závada přívodního kabelu elektrického spotřebiče, který byl uložen v půdním prostoru objektu a byl připojen do zásuvky vnitřního rozvodu elektroinstalace. Následně pak došlo k rozšíření plamenného hoření na ostatní uložené spotřebiče a materiály, které uživatelka měla v této části domu uskladněny.

Při úniku osob z druhého podlaží došlo k intoxikaci zplodinami hoření přítomné ženy, která byla následně ošetřena posádkou zdravotnické záchranné služby a převezena k dalšímu pozorování do zdravotnického zařízení.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet