Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při pádu zdi v Modřicích bylo zraněno pět lidí, jeden vážně

Pět lidí bylo v neděli 7. října 2012 krátce před polednem zraněno při pádu štítové zdi rodinného domu v Modřicích na Brněnsku. Pět mužů pracovalo na rekonstrukci přízemního rodinného domu v Brněnské ulici. Při rozebírání střechy se na ně zřítila zhruba šest metrů dlouhá štítová zeď. Cihly a sutiny jednoho z mužů zavalily, další padající zdivo zranilo.

Hasiči hlášení o události přijali v 11.53 hodin, na místo vyjely jednotky ze stanic v Bauerově a Lidické ulici v Brně a v Židlochovicích. Ze stanice v Lidické ulici k zásahu vyrazilo i družstvo hasičů – lezců s výcvikem a technikou k záchraně osob z výšek.

Hasiči byli na místě za necelých 9 minut po ohlášení havárie. Při jejich příjezdu byli na půdě domu z pěti mužů jen dva a zavalený 29letý muž byl již ze sutin vyproštěn.

Vážně zraněného muže na půdě ošetřili zdravotníci. Hasiči ho umístili do záchranných transportních nosítek a pomocí nastavovacích žebříků do z půdního prostoru snesli dolů k sanitce zdravotnické záchranné služby. Dalšímu zraněnému 31letému muži hasiči pomohli slézt dolů po žebříku.

Zdravotníci do nemocnice převezli ještě třetího, rovněž 31letého muže. Zbývající dva zranění muži ošetření a převoz do nemocnice odmítli.

Protože při průzkumu hasiči nezjistili další rizika pádu zdiva, ve 12.30 hodin ukončili zásah a odjeli na základny.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet