Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro těžce zraněného letěl vrtulník, vozidla se čelně střetla mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm

V 13:48 hodin bylo krajské operační středisko hasičů informováno o vážné dopravní nehodě dvou osobních vozidel, ke které došlo na hlavním silničním tahu u obce Zubří, mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm.

Jako první dorazila na místo nehody jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm, bezprostředně následovaná jednotkou profesionálních hasičů ze stanice Valašské Meziříčí.

Velitelem zásahu bylo následně zjištěno, že došlo k čelnímu střetu vozidla Toyota Avensis s protijedoucím vozidlem Ford Galaxy. Vozidlo Toyota zůstalo po srážce převráceno na komunikaci, zatím co vozidlo Ford skončilo v příkopu za krajnicí silnice.

Jednotky provedly zajištění vozidel proti vzniku požáru a za pomocí sorbentů likvidovaly uniklé provozní kapaliny z vozidel. Současně také hasiči asistovali posádce zdravotnické záchranné služby, která provedla prvotní ošetření těžce zraněného řidiče vozidla Toyota, který byl následně transportován přivolaným vrtulníkem do nemocnice v Ostravě. Posádka druhého vozidla byla převezena na vyšetření do nemocnice ve Valašském Meziříčí.

Po zadokumentování místa nehody policií byly provedeny likvidační práce, po jejichž ukončení se jednotky vrátily na své stanice.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byl provoz na hlavní komunikaci v místě nehody uzavřen.

Vrtulník letecké záchranné služby se však nezasahoval v odpoledních hodinách naposledy. V 16:22 hodin byla zdravotnickou záchrannou službou vyžádána asistence jednotky profesionálních hasičů při transportu zraněné osoby z nepřístupného terénu „Žítkových pasek“ u Lužné na Vsetínsku. K řešení události byla vyslána jednotka ze stanice Vsetín s jedním zásahovým vozidlem a terénním vozidlem Jeep Cherokee.

Naše terénní vozidlo bylo také jediné, které se dostalo až k chatě, kde se měl zraněný nacházet. Ještě než hasiči na místo dorazili, byl zraněný svezen jiným vozidlem k sanitě zdravotnické záchranné služby a vrtulníku s lékařem, který byl na místo události také povolán. Po vyšetření zraněného se ukázalo, že zranění nevyžadují transport vrtulníkem a osoba byla přepravena k dalšímu ošetření sanitním vozem. Jednotka se následně vrátila na svou stanici.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet