Pondělí 8. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Co se v mládí naučíš …

V pátek odpoledne došlo v rodinném domě v Pozlovicích k požáru podlahy, který včas zpozoroval šestiletý syn místního dobrovolného hasiče. Řekl to otci, který požár oznámil na tísňovou linku a zvedl místní jednotku.

Dne 6. 10. 2006 v 16:52 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v Pozlovicích.

Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů z Luhačovic a Uherského Brodu se dvěma cisternami, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Pozlovic, Luhačovic a Podhradí. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že vedle školy v centru obce došlo k požáru v rodinném domě.

Vycházejícího kouře z rodinného domu si všiml šestiletý chlapec, který se zrovna díval z okna jejich domu. Z domku přes ulici totiž spatřil kouř unikající ze dveří a okamžitě na to upozornil svého tatínka. Ten je shodou okolností členem místního sboru dobrovolných hasičů, hned oznámil požár na tísňovou linku a běžel do nedaleké místní zbrojnice. Tam si otevřel vrata a sám také přijel s cisternou k hořícímu domu.

Když natahoval hadice, už přijížděla i jednotka profesionálů z Luhačovic a společně s dalšími místními hasiči zahájili požární útok. Hasiči pronikli do zcela zakouřeného domu a nalezli ohnisko požáru v jedné z obytných místností. Část hasičů uhasila požár a další postupně vynášeli vybavení domu a zachraňovali nábytek.

Požár zasáhl část dřevěné podlahy, kterou museli hasiči postupně odkrýt a uhasit i skrytá ohniska požáru pod prkny. Celý dům byl postupně odvětrán. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Postupným šetřením byla jako příčina vzniku požáru určena nedbalost sedmnáctiletého mladíka. Ten v domě zapálil svíčku, nechal ji bez dozoru a dům opustil. Díky rychlému zpozorování a nahlášení požáru vznikla škoda pouze ve výši 2.000 Kč. Naopak zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty domu za 400.000 Kč.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet