Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté zachránili v pondělí večer tři topící se muže, záchrana přišla na poslední chvíli

I v druhé polovině října se některé osoby nebojí pohybovat u chladných řek. Tak tomu bylo i první den tohoto týdne kolem 19:00 hod. v Českých Budějovicích, pod Krumlovským mostem, kde protéká řeka Malše.

Na linku 158 přijal operační důstojník oznámení, že v blízkosti Kulturního domu Slávie je ve vodě muž, volá o pomoc a druhý k němu plave. Na místo okamžitě vyjeli policisté oddělení hlídkové služby České Budějovice, kde ve vodě viděli tři muže. Nečekali ani vteřinu a pokoušeli se muže z vody vytáhnout. Ti však byli velmi vyčerpáni a nebyli schopni se za natažené ruce přitáhnout.

Muži zákona sundali opasky, vytvořili živý řetěz a jednoho z mužů se jim podařilo vytáhnout na břeh. Další dva muži však byli tak vyčerpáni, že nebyli schopni se přitáhnout, proto je policisté drželi nad vodou. V tu chvíli na místo dorazila i hlídka strážníků Městské policie České Budějovice, vyndali ze služebního vozidla tažné lano a společnými silami zbylé dva muže vytáhli na pravý břeh řeky Malše.

Na místo přijeli zdravotníci a hasiči, kteří mokrým mužům poskytli přikrývky. Lékař Rychlé zdravotnické služby konstatoval, že jeden z mužů je silně podchlazen, proto rozhodl o jeho převezení do českobudějovické nemocnice.

Policisté vytěžením všech osob zjistili, že jeden z mužů přespával pod Krumlovským mostem a snažil se po mostním pilíři vylézt do svého „bydliště“. Neudržel se však na traverzách a spadl dolů do řeky. Další dva muži jeho pád viděli a snažili se mu pomoci. Slezli do řeky, kde ho drželi nad hladinou. Negativní povětrnostní podmínky a fyzická indispozice zabránila všem mužům, aby se dostali po kamenné stěně zpět na břeh a proto volání bylo jedinou možností jak na sebe upozornit.

Všichni policisté, jak z oddělení hlídkové služby, tak i strážníci městské policie svou pohotovou souhrou zachránili lidské životy, to nejcennější co každý z nás má. Za to jim velký dík.

Zdroj: PČR nprap. Bc. Milan Bajcura

Sdílet