Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět dospělých a dvě děti se přiotrávili oxidem uhelnatým, hasiči měřili několikanásobně překročené hodnoty

Dnes dopoledne 9:29 bylo libereckým profesionálním hasičům oznámeno podezření na únik plynu v bytě ulice Rybářská v Liberci. Událost ohlašovali záchranáři, kteří již byli na místě a kterým poté hasiči pomáhali s pacienty do sanitních vozů.

V ošetření bylo 5 dospělých a 2 děti. Hasiči na místě ihned změřili speciálním detektorem plynů (GasAlertMicroClip) koncentrace oxidu uhelnatého, které několikanásobně překračovaly limity.

„Měření jsme prováděli na třech místech, a to v obýváku, chodbě a koupelně. V obýváku jsme naměřili 200 ppm, chodbě 250 ppm a koupelně 400 ppm, přitom limit je 50 ppm na 2 hodiny nebo 100 ppm na 20 minut,“

popsal velitel zásahu ppor. Ing. Roman Koželuh.

Naměřené hodnoty jsou velmi vysoké a rodina měla skutečně štěstí, ke kterému dopomohlo i to, že jim ne úplně těsnila okna. Za příčinou pak nejspíš stojí plynový kotel, který ohříval vodu do ústředního topení.

Oxid uhelnatý je velice zákeřný, neboť je bezbarvý, bez chuti a bez zápachu, nemá dráždivé účinky, takže je lidskými smysly nezaznamenatelný! Mezi první příznaky otravy patří bolest hlavy, únava, nevolnost a závratě.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet