Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oplocení v Burešově se stalo pastí pro srnku, zasáhnout museli hasiči s hydraulickými nástroji

Před desátou hodinou dopolední zaregistrovali zaměstnanci a senioři domova důchodců nacházejícího se v části města Zlín – Burešov, že je v bráně oplocení pozemku objektu zaklíněna srnka. Zvíře zůstalo „zaseknuto“ mezi svislými výztužemi křídla brány. V důsledku snahy o samovyproštění došlo k bolestivému poranění na její levé straně trupu.

Jako první přispěchali na pomoc lidé, kteří se na místě události nacházeli. Těm se ale přes veškerou snahu nepodařilo srnku vyprostit. Po marném shánění pomoci se zaměstnanci domova rozhodli požádat o pomoc hasiče.

V 10:14 hodin přijalo naše operační středisko ve Zlíně žádost o záchranu zvířete. Na místo události bylo vysláno jedno zásahové vozidlo z centrální stanice Zlín. Už po pěti minutách byli hasiči na místě a po rychlém vyhodnocení všech možností, jak zvíře vyprostit, rozhodl velitel zásahu o použití hydraulického vyprošťovacího zařízení, kterým byly výztuže brány odtrženy a sevření boků zvířete bylo uvolněno.

Zraněné a vystresované zvíře pak bylo ponecháno, aby se mohlo volně pohybovat po oploceném pozemku objektu domova důchodců a uklidnilo se. Než byl velitelem zásahu vyřešen další postup, došlo ale k opětovnému zachycení srnky do oplocení areálu. Tentokrát byli hasiči pohotoví, zvíře včas zachytili a po jeho překrytí dekou se jim ho také podařilo zklidnit.

Na přihlížejících zaměstnancích domova a seniorech bylo po celou dobu zásahu patrné napětí a soucit s poraněným zvířetem. Bylo zřejmé, že jeho osud nebyl nikomu zcela lhostejný.

Po uklidnění zvířete a jeho zajištění proti dalšímu pohybu se na místo události dostavil také povolaný člen lesní stráže, kterému hasiči až do ukončení zásahu asistovali.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet