Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Zlíně hořela část restaurace, na místě zasahovalo pět jednotek hasičů

V 06:10 hodin přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o požáru restaurace na ulici Tyršova v části Zlín – Malenovice. Celkem bylo na místo požáru vysláno šest cisternových vozidel včetně velkokapacitní cisterny CAS 30/9000/540 S3VH T 815 centrální stanice Zlín.

Po příjezdu profesionálů z Otrokovic bylo zjištěno, že nehoří přímo objekt restaurace, ale celodřevěné přístavby na jeho dvoře. Požár se nacházel na začátku fáze intenzivního hoření, kdy plameny šlehaly nad dřevěné střešní konstrukce pergoly o půdorysu asi 10 × 6m a šířily se směrem k navazujícím jednopodlažním přístavbám, které sloužily jako přípravny jídel a kuchyně.

Požár zaregistrovali majitelé objektu spolu s dalšími přítomnými zaměstnanci. Hned po zjištění se pokoušeli přiblížit k prostoru hoření a požár za pomocí hasicích přístrojů likvidovat. To se jim však už nepodařilo. Rozvoj požáru byl podle jejich svědectví tak rychlý, že zásah vlastními silami byl již neproveditelný.

Na místo požáru byli vysláni profesionální hasiči z Otrokovic a centrální stanice Zlín, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z Malenovic, Otrokovic a jednotka hasičů města Zlín.

Zasahující jednotky soustředily síly na sražení plamenů z hořících dřevěných konstrukcí pergoly a zamezení šíření požáru na navazující objekty. To se jim také rychle podařilo, a asi po deseti minutách mohl velitel zásahu ohlásit lokalizaci požáru. Další síly a prostředky byly soustředěny na dochlazení zasaženého prostoru, částečné rozebrání zasažených částí sousedních objektů a likvidaci skrytých ložisek požáru. Mimo mechanického nářadí přišla ke slovu také motorová pila, kterou byl odkryt zateplený střešní plášť sousedních střech.

Velícím důstojníkem směny byla na místo události přivezena také termokamera, kterou byly všechny zasažené části budov kontrolovány. V 07:13 hodin byla na operační středisko zahlášena konečná likvidace požáru.

V této době již na místě události pracovali vyšetřovatelé příčin vzniku požáru společně s policisty. Po zadokumentování objektů, zajištění prvotních informací od majitelů a svědků bylo zahájeno podrobné ohledání požářiště. Na místo události byl také povolán psovod skupiny speciálních činností PČR se psem pro identifikaci přítomnosti hořlavých kapalin na požářišti.

Provedeným šetřením, které zabralo vyšetřovatelům celé dopoledne, se jako nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru jeví technická závada vnitřního rozvodu elektroinstalace pergoly. Verze nedbalosti, úmyslu nebo technické závady jiného zařízení byly provedeným šetřením postupně vyloučeny. Majitel předběžně vyčíslil škodu asi na 2 000.000,– Kč. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další majetek v hodnotě okolo 10 000.000,– Kč.

Mimo vzniklé materiální škody a komplikací pracovních povinností, byla pro majitele velmi bolestivá také skutečnost, že v prostoru pergoly zahynul i jejich pes, kterému se nepodařilo před plameny uniknout ze svého kotce.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet