Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za požárem Brněnské tržnice je zřejmě nedbalost při kouření

Rozsáhlý požár, který 10. září zničil jeden z pavilonů asijské tržnice v Olomoucké ulici v Brně, zřejmě způsobila nedbalost při kouření.

Vyplývá to z šetření příčiny vzniku požáru, které bylo ukončeno se dvěma verzemi. Přesnou příčinu požáru se jednoznačně nepodařilo určit. Ze zjištěných poznatků ale vyšetřovatel HZS JmK dovodil, že oheň, jehož ohnisko bylo na vnější straně budovy, s největší pravděpodobností vzplanul kvůli nedbalosti při manipulaci s otevřeným ohněm zřejmě při kouření.

To mimo jiné potvrdily i svědecké výpovědi, podle nichž zdejší prodejci do několik metrů širokého prostoru mezi pavilonem a plotem, v němž byly dřevěné palety a jiné hořlavé materiály, chodili kouřit.

Experti při šetření vyloučili technickou závadu na elektroinstalaci. Se stoprocentní jistotou ale nemohli vyloučit úmyslné zapálení objektu. Pro tuto verzi se ale nenašly přesvědčivé důkazy a vyšetřovatel HZS JmK ji označil jako velmi málo pravděpodobnou. Požár, který zpozorovali pracovníci ostrahy objektu a 10. září 18 minut po půlnoci ohlásili hasičům, zničil přízemní pavilon o půdorysu 50 krát 12 metrů.

Vzhledem k velkému rozsahu požáru byl vyhlášen III. stupeň poplachu. Na místo vyjelo 15 požárních jednotek, s ohněm pomocí 12 vodních proudů bojovalo 80 hasičů se 22 zásahovými vozidly. Požár se podařilo krátce před 6. hodinou dostat pod kontrolu, zasažený objekt ale bylo nutné pomocí těžké techniky strhnout. Likvidaci požáru po dohašení lokálních ohnisek hasiči ukončili ve 13.05 hodin.

Protože z hořícího objektu do okolí unikalo velké množství hustého dýmu, chemici z laboratoře HZS JmK v Tišnově monitorovali stav ovzduší a hasiči obyvatelům několika ulic doporučili, aby omezili pohyb venku a nevětrali. Měření mezi obytnými domy ale neprokázalo výskyt toxických látek.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, způsobenou škodu majitel objektu vyčíslil na tři miliony korun. Zásahem hasičů se podařilo uchránit majetek v hodnotě 100 tisíc korun.

Sdílet