Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva lidé na Královéhradecku se přiotrávili oxidem uhelnatým, záchranáři je odvezli do nemocnice a hasiči odvětrali objekt

Hasičský záchranný sbor spolu se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje zasahovali v obci Běleč nad Orlicí po třetí hodině odpoledne, kde došlo k nadýchání se oxidem uhelnatým.

Dvaapadesátileté ženě se udělalo nevolno již v dopoledních hodinách. Poté, co stejné příznaky otravy začal mít i devětapadesá­tiletý muž, uslyšeli volání o pomoc sousedé a zavolali na tísňovou linku 155. Operátoři Krajského zdravotnického operačního střediska vyslali na místo dvě posádky rychlé zdravotnické pomoci. Přivolaní hasiči na místě naměřili zvýšenou koncentraci oxidu uhelnatého, který je smrtelný.

Záchranáři poskytli postiženým ošetření, podali potřebný kyslík a transportovali intoxikované při vědomí na oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Jednotka hasičů z CPS Hradec Králové kromě měření koncentrace plynu také následné odvětrání objektu.

Otravy oxidem uhelnatým mohou být smrtelné. Oxid uhelnatý vzniká při nedokonalém hoření. Smrtelná dávka závisí od počtu molekul v metru krychlovém a na čase, který člověk stráví na místě kde je oxid uhelnatý. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že není vidět ani cítit. Je nutné respektovat pravidelné kontroly komínu na místech, kde se topí kamny, krbem nebo karmou. V žádném případě se nedoporučuje neodborně zasahovat do těchto spotřebičů. Otrava se projevuje jako nevolnost, slabost, bolesti hlavy nebo bolesti na hrudi, postižený může navíc zvracet, mít závratě nebo pociťovat bušení srdce. Mění se rovněž psychika a při závažnější otravě dochází k poruše nervového systému, ztrátě hybnosti, přes různé stupně bezvědomí až ke smrti. Pokud na jednom místě má více osob zdravotní problémy a objekt je vytápěn spalovacím zařízením je potřeba vždy zvážit možnou otravu.

Klíčovým bodem první pomoci je intenzivní VĚTRÁNÍ místností. Dále přivolání záchranné služby na čísle 155, kde vám operátoři poskytnou všechny potřebné informace k případnému zahájení oživovacích pokusů, tj. stlačování středu hrudníku do hloubky nejméně 5 centimetrů rychlostí 100 až 120 stlačení za minutu.

Tomáš Ježek, tiskový mluvčí ZZS HKK

Sdílet