Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U přehrady v Bystřičce dnes nad ránem shořela restaurace, hasiči zůstanou na místě až do odpoledne

Bezprostředně před 03:15 hodin přijalo krajské operační středisko hasičů ve Zlíně oznámení o požáru restauračního objektu v obci Bystřička u Valašského Meziříčí. Podle oznamovatele byly vidět jasné plameny šlehající z objektu.

Operační důstojník na místo události vyslal jednotku profesionálních hasičů stanice Valašské Meziříčí současně s jednotkami dobrovolných hasičů obcí Bystřička, Jablůnka, Hošťálková a Valašská Bystřice. Celkem tedy k požáru mířilo šest cisternových zásahových vozidel.

Jako první na místo dorazila jednotka profesionálů z Valašského Meziříčí. Už ve chvíli příjezdu bylo jasné, že se jedná o velmi rozsáhlý požár, který zachvátil prakticky celý objekt restaurace. V některých částech budovy se požár nacházel již ve fázi dohořívání.

Hasiči vybavení dýchací technikou rozvinuli několik útočných proudů a zahájili likvidaci požáru jak z vnější, tak následně i z vnitřní části objektu. Zvýšená spotřeba vody si následně vynutila také zřízení kyvadlové dopravy vody z blízké přehrady. Pozornost hasičů se také zaměřila na ochranu okolí objektu, na který navazoval lesní porost.

Intenzita prováděných hasebních prací umožnila veliteli zásahu v 04:00 hodin ohlásit lokalizaci požáru a v 06:25 hodin i jeho likvidaci.

V průběhu prováděného hasebního zásahu se také zjistilo, že poblíž místa události parkuje vozidlo uživatele objektu. Ten se však na místě nenacházel. Z tohoto důvodu zahájili hasiči podrobné prohledávání požářiště. To také pokračovalo i po vystřídání směn zasahujících profesionálních hasičů.

Na místě požáru zahájili také svou práci vyšetřovatelé požárů z Valašského Meziříčí a policisté. Od ranních hodin je také prováděno ohledání místa požáru. Příčina vzniku požáru a výše vzniklé škody bude předmětem dalšího šetření.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet