Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální i dobrovolní hasiči likvidovali na Brněnsku požár měnírny fotovoltaické elektrárny

Měnírnu střídavého a stejnosměrného napětí fotovoltaické elektrárny dnes dopoledne zničil požár u obce Ledce na Brněnsku. 

Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince přijali v 9.27 hodin, na místo vyjelo šest jednotek hasičů – profesionální ze stanic v Lidické a Zaoralově ulici v Brně, v Židlochovicích a Pohořelicích, a dobrovolné jednotky z Hrušovan u Brna a Bratčic.

Při jejich příjezdu byl kovový kontejner o půdorysu 7,6 krát 2,7 metru se zařízením měnírny celý v plamenech ve třetí ze čtyř fází hoření. Objekt byl stále pod napětím a hašení pomocí šesti ručních práškových přístrojů a přístrojů na bázi CO2 bylo neúčinné. Hasiči museli vypnout jističe všech 24 tisíc slunečních panelů. Oheň dostali pod kontrolu v 10.28 hodin, likvidaci požáru po rozebrání části konstrukce objektu a dohašení lokálních ohnisek hoření a žhnoucích částí kabelových tunelů vodními proudy pod měnírnou ukončili 12 minut po 13. hodině.

Kontejner s měnírnou požár zničil. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Škodu na objektu a technologii majitelé elektrárny předběžně vyčíslili na devět milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet