Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pondelní zásahy hasičů Královéhradeckého kraje se nesly ve znamení požárů a dopravních nehod

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové vyjeli včera po čtvrté hodině ráno k ohlášenému požáru na terminálu u nádraží v Hradci Králové. Čidlo elektrické požární signalizace hlásilo požár v budově terminálu.

Po příjezdu hasičů a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že v elektrorozvodně došlo zřejmě k elektrickému zkratu kondenzátoru a zakouření prostor. K plamennému hoření v budově nedošlo. Hasiči přivolali na místo pracovníky Dopravního podniku města, kteří si objekt zajistili.

K dalšímu hlášenému požáru elektrické požární signalizace vyjeli včera krátce po poledni profesionální hasiči z Nového Bydžova. Čidlo EPS signalizovalo požár v budově Finančního úřadu v ulici J. Jungmanna v Novém Bydžově. Provedený průzkum hasičů ukázal, že k sepnutí čidla došlo vlivem rozvíření prachu při zednických pracích v objektu. Jednotka nezasahovala a vrátila se zpět na základnu.

K úniku vyjetého motorového oleje do říčního náhonu na Grégrově náměstí v hradecké městské části Březhrad vyjeli odpoledne profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové. Nebezpečnou látku hasiči zachytávali do norných stěn, které instalovali na vodní hladinu. Také odebrali vzorek neznámé látky pro rozbor. Na místo byla povolána Policie ČR, která bude zjišťovat, odkud došlo k masivnímu úniku nebezpečné látky do náhonu.

Dvě jednotky profesionální hasičů z Hradce Králové – stanice Pražská a dobrovolných hasičů z hradecké městské části Plácky vyjely po 19. hodině k ohlášenému požáru túje u základní školy v Truhlářské ulici v Hradci Králové – Věkoších. Při příjezdu hasičů na místo již požár dohoříval. Hasiči pomocí džberové stříkačky dohasili zničenou túji. Hmotná škoda nevznikla.

  • Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Jednotky HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Rychnov nad Kněžnou nezasahovaly u žádné události.

  • Územní odbor Náchod

K dopravní nehodě osobního vozidla došlo včera před sedmou hodinou ráno na silnici u Jetřichova. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z Broumova s technickým automobilem a cisternou. Při příjezdu hasičů na místo bylo osobní vozidlo Škoda Felície mimo vozovku v příkopu. Zraněná řidička byla v péči záchranářů, kteří ji po nezbytném ošetření převezli do nemocnice. Hasiči zabezpečili vůz proti požáru a odpojili autobaterii. Po zadokumentování události Policií ČR vyprostili škodovku z příkopu. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

K požáru v bytovém domě v ulici 5. května v Meziměstí vyjeli po 14. hodině profesionální hasiči z Broumova, dobrovolní hasiči z Meziměstí a Broumova. Po příjezdu první jednotky na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že na chodbě domu došlo k zahoření plastové krabičky elektrorozvodů. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na tři tisíce korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Dvě osoby byly zraněny při nehodě dvou osobních vozidel v ulici Tylova v Náchodě. Na místo události v 17:27 hodin vyjeli profesionální hasiči z Náchoda. Při příjezdu hasičů na místo byly obě řidičky venku z vozidel a v péči záchranné služby. Ta je po prvotním vyšetření následně odvezla do nemocnice. Hasiči zajistili havarovaná auta proti požáru a odpojili autobaterie. Provozní náplně, které při srážce unikly zasypali sorbentem. Naložení havarovaných vozidel a očištění komunikace zajistila odtahová služba. Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR.

Jednotka dobrovolných hasičů z Náchoda vyjela na žádost Městské policie k odklizení nánosů půdy, které se sesunuly na cyklostezku v Bražci.

  • Územní odbor Trutnov

Jednotky HZS Královéhradeckého kraje – územního odboru Trutnov nezasahovaly u žádné události.

  • Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Nové Paky byli po 17. hodině přivoláni k požáru v lese u Bělé u Pecky. Po příjezdu na místo určení bylo zjištěno, že se jedná o neohlášené pálení klestí po těžbě. Hasiči poučili majitele o nutnosti předem ohlásit pálení na operační středisko hasičů. Jednotka nezasahovala a vrátila se zpět na základnu

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet