Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič svou nehodu poblíž Vizovic naštěstí oznámil sám, nabourané auto by jinak asi nikdo nenašel

Včera v 21:29 hodin přijalo naše operační středisko oznámení o dopravní nehodě jednoho osobního vozidla na komunikaci procházející lesním porostem. Oznamovatelem byl sám řidič havarovaného vozidla, který místo nehody specifikoval někde poblíž Vizovic, ve směru na Zlín.

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice Zlín. V průběhu jízdy bylo s velitelem zásahu upřesňováno místo nehody, a to vzhledem ke skutečnosti, že ve směru z Vizovic na Zlín se žádný zalesněný úsek hlavní cesty nenachází.

Po další komunikaci s řidičem vozidla se podařilo zjistit, že k nehodě došlo u obce Jasenná, která se nachází poblíž rozhraní bývalých okresů Zlín a Vsetín. Po tomto zjištění byla k místu nehody vyslána také jednotka profesionálů ze stanice Vsetín, která také havarované vozidlo našla jako první.

Vrak vozidla se nacházel na zalesněném srázu pod úrovní hlavní cesty z obce Jasenná směrem na obec Liptál. Na první pohled bylo zřejmé, že kdyby řidič sám událost nedokázal oznámit, asi velmi těžko by havarované vozidlo zaregistroval jiný z řidičů projíždějících po komunikaci.

V době příjezdu naší jednotky ze Vsetína se řidič nacházel v kabině vozidla a se záchranáři komunikoval. Jeho vyproštění bylo provedeno bez nutnosti použití hydraulického vyprošťovacího zařízení. Hasiči poskytli zraněnému prvotní předlékařskou pomoc a následně ho předali posádce zdravotnické záchranné služby, která ho transportovala do zdravotnického zařízení.

Vrak vozidla byl zajištěn proti vzniku požáru a úniku provozních kapalin. Cestou operačního střediska si velitel zásahu následně vyžádal výjezd automobilního jeřábu AV 14 T 815 ze stanice Otrokovice. Po zadokumentování místa nehody policií a příjezdu jeřábu, byl vrak vyzvednut na komunikaci, kde byl naložen na vozidlo odtahové služby.

Jednotky dokončily provedení likvidačních prací a postupně se vrátily na své stanice. Jako poslední ohlásila návrat jednotka z Otrokovic v 01:20 hodin dnešního dne.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet