Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru haly na Frýdlantsku byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, balíky odpadu hasiči nechají vyhořet

Jednotky 2. stupně požárního poplachu byly dnes povolány k požáru plechové haly v Arnolticích. Požár byl hasičům ohlášen v 15:51 hodin přes tísňovou linku 112.

Jako první dorazili na místo profesionální hasiči z Raspenavy, následovaly je další jednotky z Bulovky, Pertoltic, Frýdlantu, Višňové, povoláni byli i profesionálové z Liberce a další dobrovolní hasiči z Raspenavy a Habartic, celkem tedy 8 jednotek.

V době příjezdu hasičů byl již zasažen celý objekt velikosti zhruba 60×20 metrů, který byl do výše pěti až šesti metrů zarovnán balíky s textilem. Hasiči natáhli 4 vodní proudy k ochlazování okolních porostů.

Do objektu zatím nebylo možné vniknout, podle termokamery dosahují teploty uvnitř přes 1000 stupňů Celsia.

I sálavé teplo je opravdu velké a člověk ho cítí už ze vzdálenosti dvaceti metrů od objektu,“ přiblížil sloužící vyšetřovatel příčin požáru por. Daniel Mlčoch, DiS.

Jak dodal, před 17. hodinou se propadla střešní konstrukce a zůstaly pouze obvodové zdi. Příčina a výše škody jsou prozatím v šetření.


Dle aktualizace v 18:50 objekt s uskladněnými balíky textilního odpadu nechávají hasiči kontrolovaně vyhořet. Po 18. hodině byly na místě ponechány 2 jednotky hasičů, a to JPO Frýdlant a JPO Bulovka, které o půlnoci vystřídá JPO Višňová a druhé družstvo hasičů z Bulovky. Pro zajištění zázemí jim bude na místo dopraven týlový kontejner liberecký profesionálů.

Hasiči také varovali obyvatele, projeli obcí a pomocí megafonu upozornili na vzniklou situaci, doporučili zavřít okna a nevětrat.

Zítra ráno v 7:30 hodin se na místě sejdou zástupci hasičů, Policie ČR, obce, ORP Frýdlant, ČIŽP a bude dohodnut další postup likvidace a dohašení odpadu.


Po ranní schůzce 10. listopadu 2012 bylo dohodnuto, že se odpad nechá dále hořet až do neděle, kdy ho začnou hasiči dohašovat. Dovnitř haly nelze najet s technikou a balíky odpadu vyvážet, neboť tam napadaly zřícené ocelové nosníky.

Během dopoledne dorazí na místo automobilový bagr UDS, který strhne zbylou část boční stěny, aby k odpadu mohl vzduch a maximálně odhořel.


V neděli 11. listopadu 2012 se podařilo hasičům zlikvidovat plamenné hoření, nicméně odpad stále doutná a v hasebních pracích se pokračovalo dnes (12. 11. 2012) dopoledne.

Příčina požáru nebyla stanovena, pracuje se s verzí úmyslného zapálení. Škodu taktéž zatím nelze vyčíslit, dokud nebudou vyřešeny majetkoprávní vztahy, neboť není jisté, zda je majitel pozemku i majitel objektu.

V 16 hodin bude zásah o velkém počtu jednotek ukončen s tím, že starostka obce zajistí požární dohled místní jednotkou a taktéž ostrahu rozpadlého objektu. Pokud by se některá skrytá ohniska rozhořela, budou na pomoc povoláni další hasiči.

U požáru, který trval čtyři dny, se střídalo 8 jednotek a zasahovalo dohromady přes 150 hasičů.

foto: por. Daniel Mlčoch, DiS. & David Modrý – www.davidmodry.cz

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet