Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár skladovacích prostor v Českém Dubu zaměstnal osm hasičských jednotek, jeden z hasičů byl zraněn

Hasiči v Libereckém kraji se přes celou noc nezastavili. V průběhu noci jim byl ohlášen další požár, ke kterému opět byly povolány jednotky druhého stupně požárního poplachu.

Tentokrát šlo o rozsáhlý skladovací prostor v Českém Dubu, který dříve sloužil jako Vojenský opravárenský podnik. Požár byl nahlášen ve 2:30 hodin s tím, že jsou v druhém patře vidět plameny.

K zásahu vyjelo osm jednotek hasičů – profesionálové z Liberce, Turnova, dobrovolní hasiči z Českého Dubu, Pěnčína, Hodkovic nad Mohelkou, Křižan, Všelibic a Rozstání (Světlá pod Ještědem).

V současné době byl rozsáhlý objekt ve tvaru L opuštěný a sloužil jako skladovací prostory. Požárem pak byla zcela zasažena část velikosti 25×13,5 metry včetně výtahové šachty.

Požár vznikl s největší pravděpodobností ve třetím nadzemním podlaží a odtud se propadem konstrukce přenesl do druhého. Příčina je zatím v šetření, po vychladnutí požářiště bude na místo povolán psovod se speciálně vycvičeným psem k vyhledávání akcelerantů hoření,“ sdělil sloužící vyšetřovatel příčin požáru por. Daniel Mlčoch, DiS.

Zmíněné prohořívání a možný propad konstrukcí znesnadňoval práci hasičů, neboť hrozilo, že se na ně zřítí. Proto nejprve hasební práce probíhaly z vnějšku budovy a s pomocí výškové techniky. Později hasiči nasadili uvnitř 3 vodní proudy. Plameny se podařilo dostat hasičům pod kontrolu ve 3:46 hodin, v době vydání zprávy stále pokračuje dohašování.

U zásahu došlo ke zranění jedno z členů dobrovolných hasičů, který po ráně proudnicí utrpěl tržnou ránu na tváři.


Po jedenácté hodině našemu serveru upřesnil situaci v Českém Dubu řídící důstojník mjr. Ing. Petr Štajnc. Přímo z místa uvedl, že na místě hrozí zborcení stropů a proto hasiči sehnali podpěrné tyče.

Nadále probíhají lokalizační práce.

foto: Hasiči Český Dub

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet