Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dálnici D2 dnes ráno zablokovala nehoda kamionu u Velkých Němčic na Břeclavsku

Na 18. kilometru dálnice havaroval polský kamion Mercedes Atego s přívěsem. Souprava skončila převrácená na boku v pravém a odstavném pruhu. Z kamionu a přívěsu se vysypal náklad plastových dílů pro interiéry osobních aut.

Z proražené nádrže vozidla na dálnici a do zeminy u komunikace vyteklo 100 – 150 litrů nafty. Dalším účastníkem nehody byla dodávka Peugeot Boxer, která s nákladem zákusků zablokovala zbývající levý jízdní pruh.

O kontaminaci terénu u dálnice hasiči informovali pracovníky územně příslušného odboru životního prostředí Městského úřadu v Židlochovicích.

Nehoda byla hasičům ohlášena v 6.02 hodin, na místě zasahovaly jednotky ze stanic v Židlochovicích, Hustopečích a v Lidické ulici v Brně. Hasiči obě vozidla zabezpečili proti případnému požáru a odpojili baterie. Sorbentem likvidovali unikající provozní kapaliny.

Z nádrže kamionu do náhradních nádob přečerpali zbývajících zhruba 200 litrů nafty. Z dálnice sebrali použitý kontaminovaný sorbent. Po vyšetření nehody hasiči z levého jízdního pruhu odtáhli a pomohli naložit k odtahu havarovanou dodávku. Rychlý jízdní pruh se podařilo zprovoznit v 7.25 hodin.

K úklidu vysypaného nákladu, vyproštění havarované soupravy a k úklidu dálnice byli povoláni pracovníci asistenční služby a silničáři. V 8.10 hodin hasiči ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet