Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: V Arnolticích na Frýdlantsku opět hoří odpad, kouř je vidět desítky kilometrů daleko

U dalšího požáru zasahují v těchto chvílích hasiči v Arnolticích na Frýdlantsku, po třetí hodině odpolední začal hořet odpad na volném prostranství blízko haly s uhlím.


09.11.2012: Při požáru haly na Frýdlantsku byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, hořely balíky odpadu


Dle našich informací ze čtvrté odpolední se jedná o požár skleněného, textilního a plastového odpadu nedaleko haly s uhlím. Na místě už je většina jednotek z Frýdlantska, dojeli opět také profesionální hasiči z Liberce. Hasební práce probíhají ze země i ze žebříku.


Jak v půl páté doplnil řídící důstojník plk. Mgr. Josef Málek, na místo se opět sjely jednotky z druhého stupně požárního poplachu. Hasiči se na místě snaží chránit ocelovou halu, která je do výše oplechování haly naplněna uhlím. Nad oplechováním je hala olaminátovaná, laminát však vlivem vysokých teplot teče.


Původní informace o požáru samotné haly se po upřesnění informací po sedmnácté hodině od tiskové mluvčí Zdenky Štrauchové nepotvrdily. Jedná se tedy o odpad na volném prostranství zhruba 40×60 metrů. V těsné blízkosti se nachází zmíněná hala s uhlím (40×70 metrů).

Hasiči halu vodními proudy ochlazují, aby nedošlo k rozšíření požáru. Zároveň brání hromadu odpadu, kterou ještě požár nezasáhl. Příčina je v šetření PČR.


Hasiči halu s uhlím v 18:00 stále ochlazují a zatím se daří ji chránit před plameny. Odpad se budou snažit zalít velkým množstvím vodních proudů, v ideálním případě pak pomocí techniky hromadu roztahat a dohasit.

Pro lepší zázemí byl na místo povolán týlový kontejner.


Některé jednotky se začaly po 19:00 vracet na své základny. Uhlí bylo v hale přemístěno a již nehrozí jeho vznícení. Hromadu odpadu se hasiči pokouší s pomocí automobilového bagru UDS rozdělit na 2 části, aby oddělili požárem zasažený úsek.

Do médií byla dána informace, aby lidé v okolí nevycházeli a nevětrali, neboť v odpadu byly i plasty, při jejichž spalování vznikají toxické zplodiny.


Hasební práce pokračují i v neděli 18. listopadu 2012, včera měl přivolaný bagr UDS poruchu, takže se nepodařilo oddělení zasažené části zcela dokončit.

Na místo dnes dorazí technika Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu a hromadu odpadu budou hasiči postupně rozebírat a dohašovat. Do Arnoltic dopoledne přijedou také specialisté z chemické laboratoře Kamenice (HZS Středočeského kraje) a odeberou vzorky hasební vody a pokusí se zmonitorovat i ovzduší.

Další vyšetřování příčin bude následovat až po úplném dohašení, předpokládáme někdy během pondělí.


Na místě zasahovali hasiči z PS Liberec, PS Raspenava, Bulovka, Pertoltice, Frýdlant, Višňová, Raspenava, Nové Město pod Smrkem, Dolní Řasnice, Lázně Libverda, Hejnice, Habartice.

foto: David Modrý – www.davidmodry.cz & HZS LBK

Sdílet