Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezi víkendové zásahy hasičů v Královéhradeckém kraji patřily nehody i požáry

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové otevírali v sobotu 24. listopadu dveře bytu v Průmyslové ulici v Hradci Králové, kde uživatelé nechali zapnutý sporák i s jídlem na plotně.


Po 14. hodině vyjeli profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská k odchytu srnky, která uvízla pod horkovodem v ulici Za Škodovkou v Hradci Králové – Kuklenách. Hasiči zvíře opatrně odchytili a odvezli mimo obydlenou zónu, kde nezraněnou srnku vypustili zpět do přírody.


V neděli 25. listopadu zasahovali profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové u šesti událostí. Jednalo se o technickou pomoc, kdy otevírali dveře bytu v ulici Ve Stromovce v Hradci Králové, kde se nacházela zraněná osoba.


Ve dvou případech likvidovali menší požáry, které poničily velkoobjemový kontejner s odpadem u kempu Stříbrný rybník v Malšově Lhotě, dále hořelo vybavení a tráva na louce ve Štefánikově ulici v Hradci Králové. Místo obýval bezdomovec, který zřejmě požár způsobil. Oba požáry se obešly bez zranění a škod na majetku.


Hasiči během neděle zasahovali u tří dopravních nehod. První z nich se stala po deváté hodině ráno při výjezdu z parkoviště u nákupního centra v Pilnáčkově ulici v Hradci Králové – Věkoších. Osobní vozidlo Volkswagen Golf se srazil s mužem na babetě.

Při příjezdu hasičů byl lehce zraněný řidič babety v péči záchranářů. Hasiči zabezpečili stroj proti požáru a zasypali sorbentem asi jeden litr oleje, který unikl z poškozené babety. Po zadokumentování události Policií ČR hasiči odstranili motocykl mimo vozovku.


Jedno lehké zranění si vyžádala další dopravní nehoda, která se stala před půl osmou večer v Sokolské ulici v Hradci Králové. Při srážce dvou osobních vozidel byla zraněna jedna z řidiček, kterou záchranná služba převezla na vyšetření do nemocnice.

Hasiči odpojili autobaterie u havarovaných aut a zasypali uniklé provozní náplně sorbentem. Jedno z vozidel odtlačili mimo vozovku a druhé pomohli naložit na odtah. Příčiny všech dopravních nehod šetří Policie ČR.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Tři jednotky hasičů vyjely v sobotu 24. listopadu v noci k ohlášenému požáru osobního vozidla na parkovišti u zemědělského družstva v obci Lupenice. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen tři minuty po druhé hodině v noci.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Vamberka. Při příjezdu první jednotky na místo určení hořelo pod přední části osobního auta Škoda Favorit. Hasiči během deseti minut požár lokalizovali.

Šetřením bylo zjištěno, že požár zřejmě způsobila technická závada na palivové soustavě. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 2 tisíce korun, uchráněné hodnoty činí 20 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


Během dopoledne vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky k dopravní nehodě, která se stala na silnici č. 298 u Opočna. Řidič osobního vozidla z dosud nejasných příčin vyjel ze silnice a narazil do stromu.

Při příjezdu hasičů na místo bylo vozidlo částečně na silnici a zasahovalo do jednoho jízdního pruhu. Řidič byl venku z vozidla a v péči záchranné služby. Hasiči zabezpečili auto proti požáru a odpojili autobaterii. Uniklé provozní náplně zasypali sorbentem a odklidili ze silnice.

Po zadokumentování události Policií ČR hasiči pomohli s naložením vraku na odtah a očistili vozovku od střepů a plastových částí. Příčiny nehody šetří Policie ČR.


Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou v sobotu odpoledne otevírali dveře u rodinného domu v Litohradské ulici v Solnici, kde zůstalo uzamčené asi půlroční dítě.


V neděli 25. listopadu po půl čtvrté ráno vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou k dopravní nehodě, která se stala ve Strojnické ulici v Rychnově nad Kněžnou.

Osmnáctiletý řidič osobního vozidla BMW z dosud nejasných příčin vyjel mimo silnici, kde narazil do plynového sloupku. Nárazem došlo k rozboření sloupku a ohnutí plynoměrů. Hasiči po příjezdu na místo uzavřeli hlavní přívod plynu. Měření nepotvrdilo únik plynu do ovzduší.

Řidič a spolujezdec utrpěli lehčí zranění a byli přivolanou záchrannou službou převezeni do nemocnice. Hasiči dále zabezpečili vozidlo proti požáru a zasypali sorbentem motorový olej, který unikl z auta.

Po zadokumentování události Policií ČR odtlačili vůz mimo vozovku a očistili komunikaci. Příčiny nehody šetří Policie ČR.


Jednotka dobrovolných hasičů z Rokytnice v Orlických horách odstraňovala větev ze stromu, která hrozila pádem na silnici v Rokytnici.


Územní odbor Náchod

Jednotka profesionálních hasičů z Dobrušky pomáhala v sobotu 24. listopadu ráno záchranné službě s transportem pacientky do sanity v ulici U Zvonice v Novém Městě nad Metují – Krčíně.


V neděli 25. listopadu vpodvečer likvidovali profesionální a dobrovolní hasiči z Náchoda požár starého listí v chatové oblasti v Kostelecké ulici v Náchodě. Požár zasáhl plochu zhruba pět krát pět metrů.


Územní odbor Trutnov

V neděli 25. listopadu ráno vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolní hasiči z Černého Dolu – Čisté k ohlášenému požáru v areálu Milety v Černém Dole. Požár byl ohlášen sepnutím čidla pultu centrální ochrany.

Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že došlo k poruše a chybnému sepnutí čidla. Jednotky nezasahovaly a vrátily se zpět na základny.


O půl deváté večer byli profesionální hasiči z Vrchlabí přivoláni k poškozenému vodovodnímu potrubí ve Slovanské ulici ve Vrchlabí. Po příjezdu jednotky na místo bylo zjištěno, že došlo k úniku vody z potrubí u hydrantu. Na místo byli přivoláni pracovníci Vodárenské pohotovostní služby, kteří provedli opravu potrubí.


V noci z neděle na pondělí 26. listopadu vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem k odstranění vleku, který zůstal převrácený na vozovce u Obecního úřadu v Kuksu.


Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Jičína vyjeli v sobotu 24. listopadu před šestou hodinou ráno k dopravní nehodě dvou vozidel, která se stala u Úlibic. Na silnici ve směru na Novou Paku se čelně srazilo osobní vozidlo s převozní sanitou.

Při nehodě byla jedna osoba zraněna a transportována záchrannou službou do nemocnice. Hasiči zabezpečili obě vozidla proti požáru a úniku provozních náplní a po zadokumentování události Policií ČR pomohli s naložením osobního auta na odtah.

Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR.


K vyproštění klíčů od osobního vozidla z kanálu vyjeli v sobotu po poledni profesionální hasiči z Hořic na parkoviště u bazénu v Janderově ulici v Hořicích. Hasiči vytáhli klíčky z kanálu a předali je řidičce osobního vozidla.


V neděli 25. listopadu dopoledne pomáhali profesionální hasiči z Hořic s transportem pacienta do sanity v ulici Pod Lipou v Hořicích.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet