Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici pod Brnem hořel kamion i s nákladem, plameny se šířily také na blízkou trávu

Hořící kamion dnes odpoledne zablokoval dálnici D2 na Brněnsku. Požár na 15. kilometru ve směru z Brna do Břeclavi zaměstnal osm jednotek hasičů. 

foto: @jiada8

Polský řidič tahače Renault s návěsem za jízdy na 14,5 kilometru dálnice uslyšel rány z motorového prostoru. Když zastavil v odstavném pruhu, z motoru vyšlehly plameny, které se rozšířily na kabinu a návěs.

Hasiči hlášení o požáru přijali ve 14.22 hodin, krajské operační a informační středisko vzhledem k rozsahu události vyhlásilo druhý stupeň poplachu. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Hustopečích, Pohořelicích, Židlochovicích a v Lidické, Zaoralové a Bauerové ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Blučiny, Židlochovic a Starovic.

Při jejich příjezdu byla celá souprava již v plamenech, k intenzitě a šíření požáru přispěl i výbuch dvoukilogramové propanbutanové tlakové lahve. Hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy s pěnou, kromě kamionu hasili také hořící trávu v okolí.

Požár se podařilo ve 14.45 hodin dostat pod kontrolu a za dalších 15 minut po ochlazení soupravy zlikvidovat. Protože z nádrží tahače unikala na vozovku nafta, hasiči ji na komunikaci zasypávali sorbentem. Zhruba 500 litrů nafty přečerpali do připravených sudů. Povrch dálnice očistili.

Tahač a návěs, který byl v době vzniku požáru prázdný, oheň téměř zničil. Požár zřejmě způsobila technická závada, škodu řidič soupravy podle předběžného odhadu vyčíslil na 625 tisíc korun.

Dálnice D2 byla ve směru z Brna do Bratislavy od exitu Blučina zcela uzavřena, krátce po 15. hodině se podařilo obnovit provoz v levém jízdním pruhu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet