Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kouřící místo zalili obyvatelé domu v Brně vodou, navzdory tomu na místo museli druhý den vyrazit hasiči

Hasiče ve středu 12. prosince 2012 v 8.32 hodin zavolali policisté do Bratislavské ulice v Brně, protože z okna bytu v prvním patře dvoupatrového domu vycházel kouř.

K zásahu vyjela jednotka ze stanice v Lidické ulici. Kouř vycházel z podlahy v blízkosti komína v rohu místnosti 2,5 krát 6 metrů. Ze stejného místa vycházel kouř už den předtím a ustal, když obyvatelé domu žhnoucí místo zalili kbelíkem vody. Dnes se ale z podlahy začalo kouřit znovu.

Hasiči dům odpojili od přívodu el. proudu, žhnoucí místo prolévali vodou, rozebírali podlahu a po ohnisku hoření pátrali pomocí termokamery. Šíření ohně dostali pod kontrolu v 9.23 hodin.

Ohnisko požáru hasiči po odkrytí části podlahové krytiny a rozebrání trámové konstrukce stropu mezi barem v přízemí domu a bytem nad ním objevili v trámu, který se vzňal od žáru sousedního komína.

Žhnoucí místo v 11.10 hodin dohasili vodou ze zádového vaku. Protože ale mezitím prohořely dva nosné trámy konstrukce stropu a hrozilo jeho zborcení, hasiči museli strop podepřít dalšími trámy.

Požár, který zavinila nevhodná konstrukce komína topidla na pevná paliva v baru v přízemí domu, zničil část podlahy a konstrukce stropu. Škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet