Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jundrově hořela chata, plameny ji zcela pohltily, hasiče trápil mráz

Čtyři jednotky hasičů dnes v noci zaměstnal požár dřevěné chaty v rekreační oblasti v Brně-Jundrově. 

Oheň v chatě u Muškátové ulice zpozoroval a ve 2.34 hodin ohlásil hasičům padesátiletý majitel, který v chatě spal a uviděl plameny nad krbem u prostupu kouřovodu dřevěnou stěnou. Muž se před příjezdem požárních jednotek plameny snažil hasit vodou, oheň se ale rozšířil na okolní stěny.

K požáru vyjely profesionální jednotky ze stanic v Lidické, Bauerově a Zaoralově ulici, a dobrovolná jednotka z městské části Jundrov. Hasiči se ale k chatě kvůli zledovatělému terénu nemohli dostat. Cisterny proto museli nechat stát přes 100 metrů od chaty a k hořícímu objektu natahovali hadice. Majiteli chaty nabídli přístřeší ve vytápěném zásahovém vozidle.

Oheň se pomocí vodních proudů podařilo dostat ve 3.58 hodin pod kontrolu. Likvidaci požáru po rozebrání prohořelé konstrukce chaty a dohašení skrytých ohnisek vyhledávaných termokamerou ukončili v 5.26 hodin. S ledem na svažité příjezdové komunikaci se i přes zásah silničářů potýkali také při odjezdu. Jedno zásahové vozidlo z komunikace sjelo do sousední zahrádky. Nehoda se obešla bez škody na cisterně i na oplocení a vozidlo se podařilo lanem vytáhnout zpátky na komunikaci.

Starší přízemní dřevěnou chatu o půdorysu zhruba 8 krát 4 metry požár z poloviny zničil, zbývající část zasáhly zplodiny hoření. Chata začala hořet kvůli nevhodnému prostupu rozpáleného kouřovodu dřevěnou stěnou, škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun.

Sdílet