Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru odpadu a osobního vozu v průjezdu domu v Žatci se nadýchalo 6 osob

Včera 14. 12. 2012 ve večerních hodinách přišlo na tísňovou linku 112 oznámení o požáru v bytovém domě na Husitském náměstí v Žatci. Oznamovatel upřesnil, že mají dům plný kouře a že se nemohou chodbou dostat ven z domu.

Na místo vyjíždí profesionální jednotka HZS úo Žatec s CAS 24 Scania, CAS 32 Tatra a jednotka SDH Žatec s CAS 24 Liaz. Již během jízdy si velitel zásahu žádá prostřednictvím KOPIS na místo ZZS.

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o požár odpadu a osobního vozu v průjezdu a chodbě domu. V okně v I. patře je 6 osob a z důvodu silného zakouření jsou nuceni dýchat čistý vzduch z okna.

Okamžitě byly nasazeni síly a prostředky na záchranu osob za použití vyváděcích vzduchových masek. Bohužel vzhledem k členitosti objektu a chodeb plných harampádí, nábytku a jiného materiálu bylo obratem rozhodnuto o záchranu osob za pomocí nastavovacích žebříků. Dále byl současně s vyhledáváním a záchranou osob nasazen vysokotlaký proud v dýchací technice na likvidaci požáru.


Na místě v době příjezdu již byla hlídka PČR Žatec a hlídka MP Žatec, obě tyto hlídky se velkou měrou zapojili do záchrany osob.

Po příjezdu jednotky SDH Žatec na místo události dostal velitel jednotky za úkol odvětrání celého domu, na který byla nasazena přetlaková ventilace a dále provedení velice podrobného průzkumu domu zaměřeného na vyhledávání a záchranu osob či zvířat.

Hasiči v budově nalezli ještě dva psi, kteří byli po vynešení z domu předání do péče MP Žatec.

Na místě dále zasahovaly 2 osádky ZZS Žatec a 2 osádky Dobrovolných záchranářů města Žatec. Záchranáři se na místě věnovali nadýchaným osobám a celkem 6 osob z toho 2 děti byly převezeno do Žatecké nemocnice k dalšímu ošetření.

Během zásahu byl uzavřen plyn, elektřina a hl. uzávěr vody.

Text: ppor. Michal Hrdlička – HZS Ústeckého kraje
fofo: Ing. Zdenka Udaňová – Dobrovolní záchranáři Žatec

Sdílet