Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Popadané stromy trápí hasiče na Liberecku, do Štědrého dne se museli prořezat

Od včerejšího odpoledne do dnešního rána se hasiči v Libereckém kraji nezastavili. Řeší jediné – popadané stromy. Technické zásahy se navýšily o více než 100 % a do půlnoci zasahovali jednatřicetkrát.

Z toho polovinu událostí řešili na Českolipsku. Hasiči se tak museli do Štědrého dne doslova prořezat motorovými pilami. Během brzkých ranních hodin se situace trochu uklidnila, ale i tak mají hasiči za sebou dalších deset technických výjezdů.

Stromy popadaly buď do částí komunikací, kdy je šlo ještě s obtížemi objet, nebo zcela zatarasily silnice. Tyto komplikace řešili hasiči například na komunikaci z Doks na Mimoň, dále kolem Nového Boru, Zákup, Žandova, Holan, Dubé.

Kolem dnešní šesté hodiny pak zaměstnaly popadané stromy hasiče na Semilsku zvláště u Lomnice nad Popelkou. Stromy odstraňovali i z profilu železničních tratí 064 v Lomnici nad Popelkou, 030 v úseku Semily – Košťálov a dále opět na trati 030 u Levínské Olešnice.

Čtyři jednotky hasičů dnes po osmé hodině ranní zasahovaly v části obce Rousínov, kde vlak najel do stromu. Na místě byli profesionálové z Jablonného v Podještědí, dobrovolní hasiči z Nového Boru, Cvikova a liberečtí drážní hasiči. Podle ohlášení osobní vlak najel do stromu, část ho přerazil a část zůstala i s kořeny na něm. K žádným zraněním naštěstí nedošlo.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet