Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přestupný rok nadělil směně B opět službu na Štědrý den, přejeme jim klid a pohodu

Dva roky po sobě musí profesionální hasiči ze směny B slavit Štědrý den v práci. Osud je ale v tomto spravedlivý a po nějakém období se do podobné situace dostane i jiná směna.

Může být pro hasiče stresující být v práci na Štědrý den? Psycholožka Věra Synková potvrzuje, že pro některé ano:

Problémy vyrovnat se s tím, že nejste na Štědrý den doma, mohou mít nováčci, kteří tuto situaci zažívají poprvé nebo tátové menších dětí. Stres mohou prožívat i citlivější povahy, na které dolehnou Vánoce v plné síle.


Hasiči jsou odolní v prožívání krizových situací, o to více však prožívají vlastní rodinné vztahy. Fakt, že již druhé Vánoce po sobě neusednete ke Štědrovečernímu stolu, někdo může nést opravdu těžce. Netrpí však jen hasiči, ale i jejich rodiny:

Můj 5letý syn stále nemohl pochopit, proč nejsem na Štědrý den doma a jak je možné, že k nám Ježíšek přiletí až o den později.

Vyřešili jsme to tak, že rodina nečeká a Štědrý den slaví bez mé přítomnosti. Časem jsme si zvykli, že to tak občas bývá.

říká hasič Petr, který slouží v Jihočeském kraji


Jinde to jeho kolegové řeší jinak. Štědrý den si udělají den před nebo po 24. prosinci.

Jak se s takovou situací vyrovnat? Mnoho rad není. Třeba pomůže fakt, že na Štědrý den právě Vy pomáháte ostatním rodinám být v bezpečí. Někdy si stačí jen uvědomit, že další Štědrý den už s rodinou budu (až na výjimky jako letos) a že Vánoce nejsou jen o jediném dni.

Jsou ale i hasiči, kteří mají Štědrý den ve službě rádi. Vánoční stres a nervozitu Štědrého dne raději prožijí v relativním klidu hasičské stanice. Někteří už mají odrostlé děti nebo by prožili Štědrý den sami. „Pro ty je naopak prožití svátečního dne se svými kamarády povzbudivé“, říká psycholožka.

Když se obě skupiny hasičů pak sejdou u jednoho stolu na hasičárně, mohou se vzájemně podpořit a vytvořit si pohodu. Ne vždy ale Štědrý den prožijí hasiči v klidu. Loňský rok nebyl právě z těch klidnějších.

Přejeme tedy směně B, aby letošní Štědrý den prožila v klidu a pohodě.


Jak prožíváte Štědrý den v práci Vy?
Máte nějaké vzpomínky na minulé štědrovečerní služby?

Sdílet