Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silvestr v Jihomoravském kraji vypadal klidně, v Brně pak začal hořet fotorámeček a hasiči museli zachránit obyvatele bytu

Poslední den v roce vyjížděly jednotky Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje především k nehodám. První den nového roku zachraňovaly u požáru.

Od rána do půlnoci zasahovali hasiči u šestnácti dopravních nehod, při kterých se zranilo jedenáct lidí. Nejvíce výjezdů k havarovaným vozidlům bylo v dopoledních hodinách. Kluzká vozovka dělala problémy řidičům zejména v okolí Rosic a Veverské Bitýšky. U dopravních nehod zde zasahovaly jednotky z požární stanice Tišnov, Rosice a Ivančice.

Na Břeclavsku havaroval a částečně vyjel mimo vozovku kamion převážející rostlinný olej. Stalo se tak na dálnici D2 na 20,5 kilometru ve směru na Brno. Na místě zasahovaly jednotky ze stanic Hustopeče, Židlochovice a Lidická. Řidiče hasiči vyprostili a předali do péče ZZS. Po zajištění místa nehody povolali specializovanou firmu k odstranění kamionu.

U dalších tří nehod, při kterých byli zranění lidé, zasahovali hasiči z požární stanice Kyjov, Hodonín a Moravský Krumlov.

Také na Vyškovsku vyjížděly jednotky ze stanic Vyškov a Bučovice k havarovaným vozidlům. Zasahovaly na komunikacích u Manerova a Brankovic. A také tyto nehody si vyžádaly zranění.

Od půlnoci do sedmé hodiny ranní, kdy se střídají směny sloužících hasičů, musely jednotky HZS JmK vyjet k dalším deseti událostem. Tento počet je srovnatelný s loňským rokem.


Do půl sedmé se zdálo, že první letošní noc proběhla bez výrazné pomoci hasičů. V 6.31 hodin však krajské operační a informační středisko HZS JmK vyslalo brněnské jednotky ze stanic BVV, Lidická, Líšeň a Starý Lískovec k požáru bytu v Brně na ulici Křižkovského.

Hasiči na místě zjistili od muže nacházejícího se před domem, že se v bytě nalézá žena a jeho dvě malé děti. V kompletně zakouřených prostorách začali okamžitě s průzkumem.

Zjistili, že požár se sám uhasil, nicméně vytvořil velké množství kouře. Hasiči v dýchacích přístrojích nalezli všechny tři obyvatele bytu a dostali je ze zakouřeného prostředí ven. Zachránili tak šestatřicetiletou ženu, čtyřměsíční miminko a tříleté dítě.

Všechny čtyři obyvatele bytu předali do péče ZZS. Celý byt pak odvětrali. Za příčinou požáru zřejmě stojí technická závada ve fotorámečku. Předběžně stanovená škoda je 100 000 Kč,–

pprap. Mgr. Jaroslav Mikoška
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet