Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U ranních požárů v Libereckém kraji hasiči zachránili 16 lidí včetně jednoho vozíčkáře

Ke dvěma požárům vyjížděli dnes v ranních hodinách hasiči v Libereckém kraji. První mimořádnou událostí byl požár v dvoupatrovém bytovém domě s podkrovím v ulici Hanychovská v Liberci. Požár byl ohlášen hasičům v 6:08 hodin s tím, že jsou uvnitř lidé.

Na místě zasahovaly 3 jednotky hasičů (PS Liberec, dobrovolní hasiči Růžodol a Vratislavice nad Nisou). Hasiči ihned po příjezdu začali s vyhledáváním osob. Chodba domu byla silně zakouřena a lidé se bez jejich pomoci nemohli dostat ven. „Pomocí vyváděcích masek jsme zachránili 10 lidí. Jednu starší paní, která se nadýchala kouře, jsme předali do péče zdravotníků,“ popsal velitel čety libereckých profesionálů ppor. Ing. Roman Koželuh. Vedle lidí zachránili hasiči také 4 psy. Požár vznikl na chodbě, kde se nacházela dvě křesílka se stolečkem. Díky včasnému zásahu hasičů nedošlo k rozšíření požáru a větším škodám. Příčina a výše škody jsou v šetření.

Ke druhému požáru vyráželi hasiči do Mšena nad Nisou, kde jim byl v 6:57 hodin přes tísňovou linku 112 oznámen požár v pátém patře panelového domu. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu. I v tomto případě kouř uvěznil obyvatele bytů a hasiči zachraňovali lidi z přilehlých pater. Celkem zachránili 6 lidí, z toho tři byli předání do péče zdravotníků, neboť se nadýchali zplodin hoření. „Mezi zachráněnými byl také jeden vozíčkář a pro jednoho muže kolem osmdesáti let museli hasiči do sedmého patra přes balkon pomocí automobilového žebříku,“ popsal řídicí důstojník npor. Ing. Ladislav Žák, DiS.

Na místě byl také vyšetřovatel hasičů. Jak sdělil, požár vznikl na chodbě v rozvaděči elektroinstalací, které vyhořely od čtvrtého až do sedmého patra. „Za příčinou mohla stát závada na elektroinstalaci, ale zatím nelze vyloučit ani úmyslné zapálení,“ nastínil dvě verze vrchní inspektor nprap. Miloš Jakubík.

U požáru zasahovali jablonečtí profesionální hasiči, dobrovolní hasiči z Jabloneckých Pasek, Proseče nad Nisou a kvůli záloze byla povolána i jednotka Kokonín.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet