Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Dolní Lhotě hořel v domě sklep plný dřeva a papíru, majitelka byla intoxikována zplodinami hoření

V 10:51 hodin byl na tísňovou linku hasičů oznámen požár sklepního prostoru objektu rodinného domu v obci Dolní Lhota. Podle prvotních informací byl hořící sklep plný papíru.

Na místo požáru byly vyslány celkem čtyři cisternové automobily hasičů profesionálních a dobrovolných jednotek z Luhačovic, Zlína, Pozlovic a dopravní automobil hasičů z Dolní Lhoty.

Jako první byla na místě události jednotka profesionálů z Luhačovic bezprostředně následovaná dobrovolnou jednotkou města Luhačovice a jednotkou z centrální stanice Zlín. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že hoří palivové dřevo a papíry v místnosti kotelny ve sklepním prostoru domu. Vzhledem k intenzivnímu zakouření vnitřních prostor byli hasiči nuceni zasahovat v dýchací technice.

Z důvodu intenzivního zakouření sklepního prostoru došlo také k intoxikaci majitelky objektu zplodinami hoření. Na místo události byla proto velitelem zásahu povolána posádka zdravotnické záchranné služby, které si starší ženu převzala do své péče a následně ji transportovala do zdravotnického zařízení k dalšímu ošetření. Manžel zraněné ženy, který se v místnosti kotelny v době vzniku a rozvoje požáru také pohyboval žádné známky intoxikace nevykazoval.

I přes skutečnost, že se majitelé pokoušeli v první fázi požár uhasit sami, došlo k jeho dalšímu šíření. Hasiči pak po rozvinutí útočných proudů požár rychle lokalizovali a následně i likvidovali. Vzhledem k rychlému a efektivnímu zásahu nedošlo k dalšímu rozšíření plamenného hoření ve sklepních prostorech domu nebo přenosu požáru na jeho obytnou část.

Ještě v průběhu hasebního zásahu se na místo události dostavil i vyšetřovatel požárů ze Zlína. Na základě zjištěných informací a ohledání místa události byla stanovena příčina vzniku požáru, kterou bylo nedodržení bezpečné odstupové vzdálenosti hořlavých materiálů od topidla na pevná paliva.

Vzniklá škoda byla majitelem odhadnuta asi na 20.000,– Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit objekt rodinného domu v hodnotě okolo 1 000.000,– Kč.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet