Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U dopravní nehody za Blučinou na Brněnsku museli hasiči zasahovat v protichemických oblecích

Když hasiči z požární stanice HZS Jmk Židlochovice vyjížděli dnes po obědě k dopravní nehodě, netušili, co je na místě skutečně čeká.

Nehoda se stala kousek za Blučinou na Brněnsku ve směru na Židlochovice. Srazila se zde Škoda Fabia s nákladním vozem Scania. Třicetiletého zraněného řidiče osobního auta dostal z vozu řidič havarovaného náklaďáku. Hasiči mu poskytli předlékařskou první pomoc.

Velitel jednotky průzkumem zjistil, že muž převážel v osobním voze nezjištěné množství kyseliny, která začala po nehodě unikat do interiéru vozu. Okamžitě proto nechal ohraničit místo zásahu a přes krajské operační a informační středisko HZS Jmk povolal posilové jednotky s technikou pro likvidaci nebezpečných látek. Do jejich příjezdu skrápěli hasiči vodou páry kyseliny, které se kolem vozu vytvořily.

Na místo dorazila ZZS a převzala si do péče zraněného řidiče. Po příjezdu jednotek z požární stanice Lidická a Líšeň zahájili hasiči zásah na nebezpečnou látku. Několik dvojic hasičů vystrojených do přetlakových protichemických obleků postupně vstupovalo do nebezpečné zóny a provádělo nezbytná opatření ke stabilizaci osobního vozu a odpojení autobaterie.

Havarované vozidlo stojící mimo silnici na prudkém svahu zajistili nastavovacími žebříky proti možnému sesunutí. Pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení vnikli hasiči do vozidla a nádoby s kyselinou přemístili do náhradních přepravních obalů.

Řidič v osobním autě převážel 40 litrů neznámé kyseliny, necelých 40 litrů kyseliny chlorovodíkové a přibližně 16 kilogramů hydroxidu sodného. Kabina vozu byla látkami zasažena a hasiči je proto museli neutralizovat. Vzorky nebezpečné látky si odvezli hasiči z chemické laboratoře v Tišnově k další analýze.

Silnice byla po celou dobu zásahu neprůjezdná a PČR odkláněla provoz na objízdné trasy.Po zadokumentování místa nehody policií ČR začali hasiči s vyprošťováním havarovaných vozidel a ve spolupráci se specializovanou firmou silnici zprůjezdnili.

U zásahu spolupracovali příslušníci HZS Jmk také s jednotkou SDH Židlochovice. Zásah za nepříznivého mrazivého počasí trval více jak šest hodin.

Sdílet