Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Na palubě Dreamlineru došlo po přistání na bostonském letišti k explozi baterií a následnému požáru

Dne 7. 1. 2013 došlo na letišti v americkém Bostonu k mimořádné události, která aktivovala kompletní záchranné a protipožární složky. Byl jim ohlášen požár na palubě letadla Boeing 787 Dreamliner japonské společnosti JAL.

Letadlo, které přiletělo na pravidelné lince z Tokia, zajelo na stojánku terminálu E, vystoupili z něj cestující i členové posádky, a pozemní personál ho začal připravovat na odlet zpět do Japonska. Behem toho si jeden z mechaniků všiml vycházejícího kouře z nákladového prostoru a okamžitě toto oznámil letištním hasičům, kteří vyjeli dle směrnic k místu události se stanovenou technikou a počtem osob, kam se dostavili během dvou minut od přijetí hlášení.

Jakmile se jim podařilo vniknout přes mobilní evakuační schody do letounu, průzkumem zjistili, že je celý prostor kabiny zcela zaplněn kouřem. Zasahující hledali zdroj kouře. Ten byl nalezen ve spodní části stroje, kde jsou akumulátory, spouštějící pomocnou jednotku APU. Jedna z baterií explodovala a způsobila požár.

APU (Auxiliary Power Unit)

APU je pomocná energetická jednotka – slouží k napájení elektrické sítě letadla, když nejsou v činnosti jeho hlavní pohonné jednotky.

Hasičům, zasahujícícm v dýchací technice se ho podařilo uhasit, ale oheň se opětovně rozhořel. Zásah byl veden přes nákladový prostor letadla a napodruhé během několika minut byl požár zcela zlikvidován a prostor odvětrán. Jeden ze zasahujících hasičů byl při likvidaci požáru zraněn.

U nového typu letounu Boeing 787 Dreamliner to není první problém, který způsobila elektřina. Celou událost vyšetřuje jak výrobce, tak i civilní letecké úřady USA.

Moderní Dreamliner můžete vidět v těchto dnech na na pražském letišti Václava Havla, kam ho vypravuje polská společnost LOT v rámci propagačních linkových letů jejich nového přírůstu ve flotile.

Foto: Boston Fire Department

Sdílet