Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dálnice D2 ve směru na Bratislavu stojí, došlo k hromadné nehodě nákladních a osobních vozidel

Jen chvíli po ukončení pietního aktu u bývalého brněnského kasina museli hasiči vyjíždět k dopravní nehodě na dálnici D2. Na místo vyrazily jednotky HZS ze stanice Hustopeče, Lidická a Židlochovice. 

Podle oznamovatele bourala na dvaadvacátém kilometru ve směru na Bratislavu nákladní a osobní vozidla a dálnice zůstala neprůjezdná.

Cestou k zásahu nebylo zcela zřejmé, kolik havarovaných aut u nehody skutečně je. Až na místě hasiči zjistili, že se zde srazily dva nákladní automobily a jeden osobní. Havarovaný kamion s návěsem zůstal stát v levém jízdním pruhu. Druhé nákladní auto bez návěsu uvízlo částí mimo vozovku a částí v odstavném jízdním pruhu.

Dálnice byla neprůjezdná a PČR proto zajistila odklon dopravy na exitu Blučina.

Pravá strana návěsu kamionu byla nehodou zcela zničena a náklad v podobě pet lahví s minerální vodou se rozsypal na velký kus dálnice. Vzhledem k nutnosti zprovoznit alespoň jeden jízdní pruh, hasiči odstranili rozsypaný náklad mimo vozovku. Při nehodě se zranil řidič nákladního automobilu, který však odmítl ošetření ZZS. Základní ošetření mu poskytl příslušník HZS.

Z tahače, který po nehodě zůstal částečně v příkopu, uniklo větší množství nafty do země. Velitel zásahu proto nechal na místo povolat sanační firmu.

Hasiči provedli na vozidlech opatření proti vzniku požáru a osvětlili místo zásahu.

Dálnice byla v místě zásahu velmi kluzká. Na místo musela přijet technika Správy a údržby dálnic, aby ošetřila vozovku jak v místě nehody, tak také za ní ve směru na Bratislavu. Po zadokumentování nehody příslušníky PČR zprovoznily zasahující složky pravý jízdní pruh a umožnily tak koloně, která zůstala před nehodou stát, pokračovat v cestě. Dálnice však zůstala dál uzavřená.

K odstranění havarovaných vozidel bylo nutné povolat specializovanou­ firmu.

Velitel zásahu předal místo zástupci z krizového řízení města Hustopeče a jednotky se vrátily na základny. O následné zprovoznění dálnice se postarala PČR.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet