Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru skladu drůbežáren v Modřicích vyjelo deset jednotek hasičů, škoda jde do miliónů korun

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely dnes, 10. 1. 2013 v 10:40 hodin k nahlášenému požáru skladu do obce Modřice, ulice Chrilcká.

Závada na elektroinstalaci způsobila požár, který se začal šířit po stěně a ve stropním podhledu uvnitř chladírenské haly.

Na základě hustého kouře, který se z místa požáru šířil a byl viditelný daleko do okolí vyhlásil velitel zásahu ještě cestou k požáru druhý stupeň požárního poplachu. Operační středisko HZS Jmk proto ihned vyslalo posilové jednotky. K zásahu povolalo jednotky HZS Jmk ze stanic BVV, Lidická, Líšeň, Starý Lískovec, Židlochovice a také jednotky SDH z Chrlic, Bohunic, Holasic a Ořechova.

Z budovy a přilehlého provozu firmy hasiči evakuovali 354 lidí. Nikdo nebyl při požáru zraněn.Vzhledem k hustému kouři zasahovali hasiči v dýchacích přístrojích a místo požáru rozdělil velitel zásahu na dva úseky. K hašení se zřídily dva vodní proudy. Vzhledem k charakteru provozu firmy nařídil velitel měřit možný únik čpavku. Měření únik nepotvrdila a rozvody čpavku dovnitř haly hasiči uzavřeli. V místě požáru bylo ale velké množství nebezpečného oxidu uhelnatého a hasiči proto museli halu odvětrávat pomocí přetlakových ventilátorů.

Šíření požáru zabránili hasiči po osmdesáti minutách. O dalších patnáct minut později požár zcela uhasili.

Na místo vyjela také mobilní chemická laboratoř z Tišnova, která po požáru kontrolovala únik čpavku při opětovném zapojování technologií do provozu. K žádnému úniku podle měření nedošlo.

Předběžnou škodu odhadl zajišťovatel příčin požárů HZS Jmk na 5 milionů korun.

Foto: Jura Bartek a HZS JHM

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet