Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Otrokovicích na Zlínsku se zřítil jeřáb, na místo vyrazila také posilová jednotka hasičů-lezců

V 13:58 hodin přijalo krajské operační středisko zlínských hasičů oznámení o pádu stavebního jeřábu na ulici U letiště v Otrokovicích. Podle oznamovatele došlo ke zranění dvou osob a jedna osoba měla být na jeřábu zaklíněna.

Na místo události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Otrokovice s jedním zásahovým vozidlem a automobilním jeřábem.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že došlo k převrácení stavebního jeřábu a to v okamžiku, kdy se na jeho konstrukci nacházely čtyři osoby. Vzhledem ke skutečnosti, že všechny osoby byly podle následně zjištěných informací zajištěny na konstrukci ramene jeřábu úvazky, nedošlo k jejich pádu z jeřábu, ale zůstaly na něm zachyceny.

Za pomoci dalších zaměstnanců, kteří se na místě události nacházeli, byly dvě osoby z konstrukce deformovaného ramene vyproštěny druhým jeřábem, který stál v bezprostřední blízkosti. Další z osob již pomohli zasahující hasiči z Otrokovic. Jedna osoba, která vykazovala známky vážnějšího zranění, však zůstala na rameni jeřábu ve výšce asi pěti metrů ležet.

S ohledem na skutečnost, že nebylo jasné, jak bude konstrukce jeřábu dále stabilní, požádal velitel zásahu o vyslání posilové jednotky centrální stanice Zlín, jejíž součástí byli také hasiči – lezci a technický kontejnerový automobil.

Po příjezdu posilové jednotky se naši lezci dostali ke zraněné osobě, kterou zafixovali na páteřová nosítka a za pomoci sousedního jeřábu ji spolu s jedním z hasičů přemístili na volnou plochu mimo trosky jeřábu. Tam si zraněného převzali záchranáři.

Mimo jednotek hasičů na místě události zasahovaly také čtyři sanitní vozy zdravotnické záchranné služby. Tři osoby, které utrpěly pouze lehčí zranění, byly převezeny sanitními vozy do nemocnice, čtvrtá osoba, u které byl rozsah zranění vážnější, byla následně převezena k blízké ploše letiště, kde byla za pomoci hasičů naložena do vrtulníku, který byl na místo události povolán.

Po předání místa události policii se naše jednotky postupně vrátily na své stanice.

Celkem na místě této mimořádné události zasahovalo šest vozidel HZS Zlínského kraje a to včetně velitelského automobilu velícího důstojníka směny. Na místo události byl v průběhu řešení události povolán také řídící důstojník ze Zlína.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet