Sobota 19. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Běžkaři našli ve Vyškovci muže, který ležel ve sněhu. Hasičům zásah komplikoval terén i sám zraněný

Při túře v katastru obce Vyškovec, poblíž státní hranice, narazila dnes odpoledne dvojice běžkařů na muže, který ležel ve sněhu a u něhož byla patrná zranění v obličeji. I přes skutečnost, že muž odmítal veškerou pomoc, podařilo se ho dopravit k jeho blízkému domu. Muž stále odmítal komunikovat a zůstával na mrazivém počasí. Vzhledem k jeho zraněním, silnému podchlazení a riziku umrznutí, oznámili jeho zachránci událost na tísňovou linku a vyžádali si pomoc hasičů a zdravotníků.

Naše operační středisko ve Zlíně přijalo jejich oznámení v 15:30 hodin. V 15:31 hodin byl vyhlášen poplach jednotce profesionálních hasičů stanice Uherský Brod, kteří vyjeli do určené lokality. Na místo události mířila také posádka zdravotnické záchranné služby.

Po příjezdu do Vyškovce hasiči ale zjistili, že prudce svažitá komunikace, na které byla uhrnutá a zledovatělá vrstva sněhu, je pro naše zásahové vozidlo naprosto neprůjezdná a nebezpečná. Velitel zásahu spolu s jedním hasičem proto vyrazili na průzkum místa, kde se měl zraněný nacházet pěšky. Podle odhadu je čekala asi dvoukilometrová cesta, která měla k pohodlné trase velmi daleko.

Je nutné poděkovat a ocenit jednak občany, kteří zraněného nalezli a poskytli mu potřebnou pomoc a také ostatní, kteří poskytovali podporu zasahujícím složkám u tohoto nestandardního zásahu, řekl našemu serveru tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje por. Bc. Libor Netopil.

Vzhledem k situaci, kterou zásadně ovlivnila nepřístupnost místa, si velitel zásahu nechal cestou operačního střediska povolat terénní speciál Land Rover hasičů – lezců ze Zlína, a současně také telefonicky dojednal se starostou obce možnost poskytnutí traktoru pro přesun hasičů i zraněného.

Ještě než povolané síly a prostředky dorazily ke zraněnému za průzkumnou skupinou, podařilo se bezprostředně na místo dostat posádce zdravotnické záchranné služby jejich terénním vozidlem s pohonem všech kol.

I když byly překonány problémy s příjezdem na místo, čekal záchranáře další oříšek v podobě odporu zraněné osoby k poskytnutí pomoci. S vynaložením značného úsilí se nakonec hasičům a záchranářům podařilo dostat zraněného do sanitního vozu a transportovat ho k dalšímu ošetření do nemocnice.

Terénním vozidlem záchranářů se k našemu zásahovému automobilu vrátila i průzkumná skupina velitele zásahu. Vzhledem ke skutečnosti, že se podařilo zvládnout přepravu prostředky, které byly na místě, odvolal velitel zásahu posilovou jednotku ze Zlína.

Hasiči museli ale zvládnout ještě jednu komplikaci. Tou bylo samotné otočení naší cisterny na naprosto nesjízdné komunikaci. Tady pomohl traktor, který starosta obce zabezpečil. Po vyřešení i tohoto problému se jednotka vrátila na svou stanici.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet