Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká televize: Stanice Lidická v Brně projde kompletní rekonstrukcí

Po téměř sedmi letech vyjednávání se brněnští hasiči mohou těšit na tolik potřebnou rekonstrukci staré požární stanice na Lidické. Na opravu budovy, která jim donedávna nepatřila, nemohli v minulosti žádat dotace. Opravili vždy jen to nejnutnější. Díky převedení budovy přímo do vlastnictví hasičů mohou konečně začít s nezbytnou modernizací.

„Stav požární stanice Lidická je nevyhovující, dá se říct i na hranici havarijního stavu, takže můžeme mluvit o generální rekonstrukci. Je nutné investovat peníze především do rozvodů elektroinstalace a odpadů,“ říká mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Letos je v plánu především výměna topení, která si vyžádá 3,5 milionu korun. „Od původních kotlů se postupně přešlo na páru, což už v dnešní době nevyhovuje, takže musíme přejít na teplovodní potrubí,“ dodává Mikoška.

Celková modernizace hlavní stanice Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje by vyšla na 150 až 200 milionů. Většina vybavení požární stanice pochází ještě ze 40. let minulého století. Kromě vnější fasády budovy jsou původní i některé detaily, například madla dveří.

Celý článek je k dispozici na webu České televize.

Sdílet