Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči z ostravských stanic Poruba a Přívoz trénovali na hlučínské štěrkovně záchranu osob na ledu

Letošní únor je u jednotek Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve znamení výcviků na ledě, vodních nádržích a také v jejich ledové vodě.

Hasiči zkoušejí ty nejefektivnější způsoby záchrany tonoucích osob v závislosti na síle ledu. Vedle nastavovacích žebříků používají při výcviku například záchranné saně RS5, desetimetrový záchranný chodník, ale i páteřní desky a vzduchem natlakované hadice.

Téměř ideální podmínky měli například v pondělí 11. 2. 2013 odpoledne ostravští hasiči (ze dvou jednotek HZS MSK – Poruba a Přívoz) v areálu hlučínské štěrkovny. Led zhruba jen deset centimetrů silný se na několika místech bořil, což způsobovalo komplikace jak hasičům při cestě k zachraňovaným figurantům, tak i při dopravě figurantů na pevnou zem.

Všichni hasiči měli nepromokavé kombinézy doplněné o záchranné vesty a přilby. Vyzkoušeli si pohyb po praskajícím ledě s cepíny, s nastavovacími žebříky a nafukovacími záchrannými saněmi.

Jako ideální se jevil nafukovací záchranný chodník, který unese až jednu tunu (zachraňovaných osob). Hasiči si vyzkoušeli i záchranu osob pomocí vzduchem natlakované hadice B, kterou lze poměrně jednoduše dopravit k tonoucí osobě i po velmi tenkém ledě.

Hasiči si samozřejmě vyzkoušeli i delší pobyt v ledové vodě hlučínské štěrkovny. Po hodinovém výcviku se velmi rádi převlékli do suchého a vyhřátého oděvu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet