Sobota 19. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náledí znovu komplikovalo zásah hasičů, likvidace požáru rodinného domu se protáhla až do ranních hodin

V 00:42 hodin přijalo krajské operační středisko zlínských hasičů oznámení o požáru rodinného domu v části obce Počenice – Tetětice.

Na místo hlášené události vyslal operační důstojník celkem tři cisternové vozy profesionální jednotky z Morkovic a dobrovolných hasičů z Morkovic – Slížan a Zborovic. Následně byla na místo vyslána také jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s dalším cisternovým vozem.

Jako první se na místo požáru dostavila jednotka profesionálů z Morkovic, kterou v několika minutových intervalech následovaly další jednotky. Už samotný příjezd na místo zásahu byl pro techniku hasičů komplikován zledovatělým a zasněženým povrchem komunikací. Stav příjezdové komunikace způsobil také zapadnutí zásahového vozidla hasičů z Kroměříže.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že došlo k zasažení asi 1/3 vnitřních prostor jednopodlažního objektu rodinného domu a také celé jeho střešní konstrukce. Hasiči postupně nasadili čtyři útočné „C“ proudy a jeden vysokotlaký proud. Současně s intenzivním hašením bylo prováděno také rozebírání střešních konstrukcí objektu. Intenzivní hašení si vyžádalo doplnění zásahové techniky vodou. To mělo být řešeno za využití místního hydrantu. Ten byl sice hasiči nalezen, ale ukázalo se, že není provozuschopný. Z tohoto důvodu jednotka využila dalšího hydrantu v části obce Počenice.

V 02:23 hodin se hasičům, i přes všechny komplikace, podařilo požár dostat pod plnou kontrolu. Pro zvýšení bezpečnosti pohybu techniky a osob si velitel zásahu vyžádal cestou starosty obce zajištění posypu komunikací a ploch v místě zásahu. Starosta obce také zabezpečil teplé nápoje pro zasahující hasiče.

Za postupného rozebírání stavebních konstrukcí zasažené střechy objektu a dohašování skrytých ložisek hoření pokračoval zásah jednotek až do 05:05 hodin, kdy byla na operační středisko oznámena likvidace události.

Na místě zásahu byla od ranních hodin ponechána pouze jednotka dobrovolných hasičů z Morkovic – Slížan, která provádí dohlídku nad požářištěm.

Na místo události byl také povolán automobilní jeřáb T 815 AV14 ze stanice Otrokovice, který provedl vyproštění zapadnutých zásahových vozidel.

Už v nočních hodinách se na místo požáru dostavil vyšetřovatel z Kroměříže, který provedl zadokumentování místa a prvotní úkony zjišťování příčiny vzniku požáru. V ranních hodinách bylo zahájeno podrobné ohledání místa události. Výše vzniklé škody a příčina požáru jsou v těchto chvílích předmětem dalšího šetření.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet