Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranu osob probořených ledem cvičili hasiči z Petrovic na Ústecku, vyzkoušeli si více variant

Profesionální hasiči z Petrovic na Ústecku nacvičovali na konci týdne na zamrzlém rybníku ve Varvažově pod odborným dohledem policistů z poříčního oddělení v Brné a metodiků Vodní záchranné služby ČČK Ústí nad Labem způsoby záchrany osob z ledu.

Patnáct profesionálních hasičů z petrovické stanice HZS územního odboru Ústí nad Labem se vrhlo do ledové vody rybníka ve Varvažově, aby se zdokonalilo v záchraně osob, pod kterými by se prolomil led.

Tonoucí bruslaře nahradili figuranti ústecké vodní záchranné služby ČČK i poříční policisté, kteří hasičům názorně ukazovali způsoby efektivního zásahu na zamrzlém rybníku.

V katastru naší působnosti máme hned několik rybníků, kam v zimním období chodí bruslaři. A právě o jejich bezpečnost se naše jednotka rovněž stará. Cílem pravidelného cvičení je zdokonalit se v různých způsobech záchrany tonoucích bruslařů.

řekl agentuře JV PRESS velitel petrovické hasičské stanice Jaroslav Volák

Hasiči ve speciálním potápěčském oblečení si proto na vlastní kůži vyzkoušeli „ostrý“ zásah ve vodě.

„Způsobů jak lidem pod kterými se prolomí led je totiž hned několik. A proto je nutné být připraveni na každou situaci a naši hasiči by měli znát různé varianty zásahů na ledu,“ podotkl šéf petrovických hasičů Volák.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet