Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v obci Vnorovy nejprve vyprostili havarované vozidlo z pod hromady sutin, z něj pak i osobu

Osobní vůz po nehodě probořil stěnu domu v obci Vnorovy na Hodonínsku. K zásahu vyjela jednotka HZS Jihomoravského kraje ze stanice Veselí nad Moravou.

Událost byla na operační a informační středisko HZS JMK ohlášena policií ČR v 17,52 hodin. Na místo byla okamžitě vyslána jednotka z Veselí nad Moravou. Hasiči dorazili na místo v 17,59 hodin. Zjistili, že osobní auto po nehodě havarovalo do boční zdi průjezdu rodinného domu. Druhý havarovaný vůz byl asi o sto padesát metrů dál na silnici.

Velitel zásahu potřeboval na místě další jednotku, proto operační středisko vyslalo na místo také místní jednotku dobrovolných hasičů.

Poměrně rychle se podařilo hasičům dostat z vozidla sutiny. Uvnitř vozu byl zraněný starší muž, kterého bylo potřeba rychle vyprostit pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení. Hrozilo totiž zřícení poškozené části stavby. Během šesti minut se hasičům podařilo dostat jednasedmdesá­tiletého řidiče z auta a předat do péče záchranné služby.


Řidič osobního vozidla Audi, který je podezřelý jako viník nehody, později v noci zemřel na následky způsobených zranění. Jedná se tak o první letošní oběť silničního provozu na Hodonínsku.

Policisté také nařídili pitvu zemřelého řidiče, která by měla pomoci objasnit zda za nehodou mohla být například nějaká zdravotní indispozice nebo třeba ovlivnění některou z návykových látek.

nprap. Bc. Petr Zámečník, Policie ČR


V druhém havarovaném autě cestovali čtyři lidé. Tři z nich byli zranění, ale nebylo potřeba je z vozu vyprostit. Záchranná služba jim poskytla první pomoc.

Vzhledem k tomu, že poškozená stěna domu byla nestabilní, nechal si velitel zásahu povolat na místo statika a posilovou jednotku z brněnské stanice Lidická se speciální výbavou k zajištění stability objektu.

Hasiči si prostor zásahu osvětlili a po příjezdu brněnské jednotky se soustředili na zajištění budovy pomocí speciální stabilizační sady a výdřevy. Statik se věnoval posouzení objektu a kontrole jeho stabilizace. U zásahu použili v praxi jihomoravští profesionální hasiči ze stanice Lidická své znalosti a dovednosti ze speciální činnosti stabilizace budov.

Hlavní silnice přes obec byla po dobu zásahu uzavřena a policie odkláněla dopravu. Po očištění vozovky od sutin a následků dopravní nehody byla silnice ve 21,41 hodin opět průjezdná a jednotky se vrátily na své základny.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet