Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na ženu spadl na turistické trase strom a utrpěla těžké zranění, ani operační středisko netušilo, že jde o cvičení

V pátek 22. února 2013 v 9:00 hodin byl operačním střediskem vyhlášen poplach hasičům ze Sušice a jednotce Správy Národního parku a CHKO Šumava.

Mladou turistku během procházky v šumavském lese těžce zranil padající strom. Ženu s vážnými zraněními zachraňovali i pracovníci Informační služby Správy NP a CHKO Šumava. I takto mohlo znít hlášení z dnešní netypické události, která se stala u Prášil na Klatovsku.


V tu chvíli nikdo z operačního střediska, ani hasičů nevěděl, že se jedná o prověřovací cvičení, jehož hlavním cílem bylo především prověřit způsob vyhledávání osoby v terénu, poskytnutí předlékařské pomoci zraněné a taktiku postupu vyproštění osoby zpod stromu.


Záchrana zraněného ženy (figurantky) byla naplánovaná v rámci prověřovacího cvičení, které absolvovali pracovníci Informační a strážní služby NP a CHKO Šumava, jejich kolegové z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje i z krajského operačního střediska. Vše dozorovali velící důstojníci a lékař ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.


Bylo to první prověření ze strany hasičů i Zdravotnické záchranné služby ČR. Jsem rád, že si ověřili naší akceschopnost a poskytnutí předlékařské neodkladné péče přímo v terénu.

Petr Šrail, vedoucí pracovníků Informační a strážní služby


Musím říct, že pracovníci Informační a strážní služby mají velmi účelné a kvalitní vybavení, se kterým umí dobře zacházet. Tahle jednotka má na území Šumavy skvělou perspektivu.

Naše dojezdová vzdálenost do horních partií Šumavy je velká. Oni jsou tady neustále, pracují v terénu a jsou na místě hned. Těším se na další spolupráci.

Jaroslav Uldrych, velitel hasičského družstva ze Sušice


V pozici supervizora na akci dohlížel Jiří Choc, lékař ze Zdravotnické záchranné služby v Sušici.

Stejně jako my, jsou hasiči i pracovníci Informační a strážní služby součástí Integrovaného záchranného systému ČR. Tyto akce slouží k nacvičení vzájemné spolupráce. Jsem rád, že pracovníci Informační a strážní služby dokázali s přehledem poskytnout zraněnému první pomoc, do té doby, než na místo dorazí specialista – lékař,“ vysvětluje Jiří Choc, lékař Zdravotnické záchranné služby Sušice.

Pracovníci Informační a strážní služby se starají o dodržování Zákona na ochranu přírody, vedle toho jsou také součástí Integrovaného záchranného systému – jen loňském roce pomáhali zachránit stovky zraněných – i proto museli absolvovat dnešní cvičení.

Rozsah činností pracovníků Informační a strážní služby je ale o mnoho větší. Jen v minulém roce připravili pro milovníky Šumavy více než čtyři stovky naučných doprovodů, kterých se zúčastnilo více než deset tisíc lidí.

Jejich práce v šumavském terénu je specifická i kvůli lesům, které jsou na území Národního parku Šumava. Na co nejlepší zvládnutí všech nečekaných okolností, které mohou nastat během záchranářských prací v takhle specifickém terénu, bylo zaměřeno i toto cvičení.

Zasahující jednotky:

  • HZS Sušice
  • JSDHP S NP a CHKO Šumava

Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet