Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nedaleko Starého Jičína zemřely při nehodě dvě osoby, zasahovaly všechny záchranné složky

Čtyři jednotky hasičů ze dvou moravských krajů zasahovaly v pátek 22. 2. 2013 odpoledne na rychlostní komunikaci (spojující Nový Jičín s Bělotínem a Olomoucí) R48 u Starého Jičína (okres Nový Jičín), přesněji u místní části Dub. Střetly se tu dva osobní automobily Renault Koleos a Citroen Xantia a cisterna Scania, vezoucí benzín.

Nehodu nepřežili dva cestující z Citroenu, dva pasažéři z Renaultu byli zraněni, jednoho z nich museli vyprostit z auta hasiči, kteří vyprošťovali také těla dvou obětí. R48 bude několik hodin uzavřená. Policie a hasiči doporučují pro nejbližší hodiny jako vhodnou objížďku po dálnici D1.

Moravskoslezští záchranáři ošetřovali dvě zraněné osoby, obě byly v době zásahu ZZS při vědomí a komunikovaly:

Třiašedesátiletá žena utrpěla poranění obou horních a dolní končetiny. Posádky záchranné služby provedly fixaci končetin, zajištění žilního vstupu a zahájily podávání farmak. Středně těžce až těžce zraněnou pacientku poté letečtí záchranáři přepravili do ostravské Fakultní nemocnice, kde ji předali do péče lékařů urgentního příjmu.

Muž ve věku devětapadesát let byl zraněn středně těžce, a to v oblasti hrudníku. I jemu byla poskytnuta přednemocniční neodkladná péče a následně jej pozemní posádka transportovala do nemocnice v Novém Jičíně, a to na tamní chirurgickou ambulanci.

Další dva lidé při nehodě zahynuli. V kontaktu s nimi však byli kolegové z olomouckého kraje, ZZS MSK proto nebude k zemřelým podávat žádné informace.

pro server HvězdaŽivota.cz Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK

Nehoda se stal kolem 16. hodiny na mostě u odbočky z R48 na Blahutovice, tedy zhruba 500 metrů od místa čtvrteční dopolední nehody kamionu Volvo a osobního auta Toyota Hilux celkem se třemi zraněnými osobami. I ve čtvrtek tu zasahovali hasiči z obou krajů.

Vedle vyprošťování pomáhali s transportem zraněných do vrtulníku LZS a sanitky, také zabezpečili vozidla před požárem a uniklé provozní kapaliny na silnici zasypali sorbentem. Asistovali i při nakládání havarovaných aut na vozidlo odtahové služby.

Na místě nehody zasahovala jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Novém Jičíně, jednotka HZS Olomouckého kraje ze stanice v Hranicích a dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů – ze Starého Jičína (Moravskoslezský kraj) a Bělotína (Olomoucký kraj).

Sdílet