Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči lovili u Turnova potopené auto, nikdo v něm naštěstí nebyl

S technicky velmi náročným zásahem si dnes odpoledne museli poradit turnovští profesionální hasiči. Před 16. hodinou jim byl ohlášen nález auta v náhonu Jizery mezi Dolánkami a Turnovem.

Zcela potopený vůz se nacházel u pěší stezky, kam nebylo možné dojet s hasičskou technikou. Jako první hasiči zjišťovali, zda není někdo ve vozidle, a proto si oblékli suché obleky a potopili se na průzkum. Vůz byl prázdný.

Přesto však zůstával problém, jak dostat auto z nepřístupného místa zpět na komunikaci. Navíc hrozilo, že při manipulaci s vozem dojde k poškození nádrže a do Jizery uniknou provozní náplně.

Hasiči tak nejprve položili na náhon norné stěny, aby zachytili případný únik. Pak se pustili do vyprošťování vozu pomocí přivolaného traktoru s navijákem. Nejtěžší bylo vůz navázat.

Přestože nám snížili v náhonu průtok, kapota vozu byla stále tak půl metru pod hladinou. S dýchacím přístrojem jsem se v suchém obleku potopil zhruba do dvou metrů a snažil se vůz co nejpevněji uvázat, ale nedařilo se to.

V první fázi jsem ho tedy uchytil za přední sloupek a pak teprve napodruhé už bez dýchacího přístroje jen na nádech jsem ho navázal za nápravu.

popisoval složitý zásah v ledové vodě turnovský profesionální hasič Pavel Málek

Po 18. hodině byl vůz značky Škoda Felicia vytažen bez úniku provozních kapalin. Jak se vůz do náhonu dostal, je v šetření PČR.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet