Pondělí 8. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič s autem spadl do Punkvy

K odstraňování následků vážné dopravní nehody hasiči dnes (18. prosince) odpoledne vyjížděli do Gellhornovy ulice v Blansku. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 13:48 hodin. Nedaleko vchodu do slévárny podniku ČKD ve směru k obci Lažánky havaroval řidič vozidla Škoda Favorit.

Na výjezdu z mírné levotočivé zatáčky muž zřejmě po smyku vyjel z vozovky, přerazil zábradlí u cesty, narazil do stromu a s autem, které náraz o strom otočil o 180 stupňů, se zřítil do řeky Punkvy. Škodovka po pádu do zhruba pětimetrové prohlubně skončila převrácená na levém boku. Zraněného řidiče, který po pádu zůstal pod hladinou řeky a nejevil známky života, z auta vytáhli svědci nehody. Při příjezdu hasičů na místě již zasahovala osádka vozidla Zdravotnické záchranné služby. Hasiči zdravotníkům pomohli při oživování řidiče. Poté, co se zdravotníkům podařilo muži obnovit základní životní funkce, hasiči zraněného na transportních nosítkách pomocí nastavovacího žebříku a lezecké techniky vytáhli z koryta řeky na vozovku a pomohli naložit do sanitky. Řidič, jehož totožnost zatím nebyla zjištěna, byl ve vážném stavu převezen do nemocnice.

Na vozidle hasiči udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Protože z vozidla uniklo menší množství oleje a benzínu, hasiči řeku Punkvu přehradili deset metrů dlouhou nornou stěnou a ropné produkty zachycovali speciálními sorbenty. Přivolaná pracovnice odboru životního prostředí Městského úřadu v Blansku však konstatovala, že únik ropných látek je nepatrný, nezpůsobil žádné ekologické škody, a hasiči proto nornou stěnu demontovali. Po vyšetření nehody pak vrak vozidla pomocí textilních vazáků a čtrnáctitunového automobilového jeřábu vyprostili z řeky a vytáhli na vozovku. Vrak škodovky naložili k odtahu a z řeky vytáhli i zbytky a úlomky karoserie. Na vozovce dvěma kilogramy sorbentu zasypali ropné skvrny a uklidili povrch silnice.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet