Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kmeny stromů blokovaly některé cesty. Oteplení přineslo výjezdy k technickým zásahům

Rychlé oteplení přineslo jako každý rok nárůst technických zásahů, kdy dochází k pádům větví nebo celých stromů na komunikace nebo veřejná prostranství.

K první takové události vyjížděli včera po desáté hodině dopolední profesionální hasiči z Uherského Hradiště. Na ulici Valašská v obci Velehrad došlo k pádu stromu na vozovku, která zůstala zablokována v obou svých jízdních pruzích. Po zastavení dopravy policisty provedli hasiči rozřezání kmene motorovou pilou a jednotlivé části stromu pak odstranili mimo komunikaci.

V 11:08 hodin přijalo krajské operační středisko oznámení o pádu dalšího stromu na vozovku. Tentokrát se jednalo o komunikaci v Bohuslavicích u Zlína. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín s jedním zásahovým vozidlem. Po jejich příjezdu bylo zjištěno, že kmen stromu blokuje pouze jeden jízdní pruh. Doprava v místě našeho zásahu byla řízena policií. Strom byl postupně rozřezán a odklizen mimo komunikaci.

V 14:10 hodin vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Luhačovic k obci Ludkovice, kde došlo k pádu smrku přes celou šíři vozovky. Provoz na komunikaci byl zastaven policií a to v obou směrech. Po likvidaci události se obě jednotky vrátily na svou stanici.

Dnes v 05:45 hodin byly znovu operačním střediskem vyslány jednotky hasičů z Luhačovic k odstranění stromu na komunikaci a to opět u obce Ludkovice.

Zatím poslední hlášenou událostí byl pád větví stromu na vodiče sloupu elektrického vedení na ulici Rožnovská v obci Krásno nad Bečvou. Na místo události byli v 08:37 hodin vysláni profesionální hasiči ze stanice Valašské Meziříčí. Událost byla následně vyřešena v součinnosti s pracovníky energetické společnosti.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet