Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z běžné „otvíračky“ se stala komplikovaná záchrana dvou osob. Do Kroměříže byla povolána i výšková technika.

Dne 6. 3. 2013 v 15:22 hodin byla Policií ČR vyžádána cestou krajského operačního střediska pomoc jednotky profesionálních hasičů při otevření bytové jednotky na ulici U Sýpek v Kroměříži.

Po příjezdu hasičů na místo zásahu bylo zjištěno, že se v bytové jednotce nachází dva senioři. I přes silný štěkot psa, který byl v bytě také uzamčen, se dařilo policistům komunikovat se ženou, která se nacházela za vstupními dveřmi. Další komunikaci se seniorkou následně převzal jeden z našich příslušníků, který je proškolen k poskytování posttraumatické péče. Bylo také zjištěno, že dveře bytové jednotky jsou vybaveny bezpečnostními prvky, což by vyžadovalo jejich otevření násilným způsobem.

Hasičům se podařilo přesvědčit paní, aby šla otevřít okno a tím umožnila vstup záchranářů do bytu bez nutnosti zničení vstupních dveří. Z tohoto důvodu také velitel zásahu povolal na místo automobilní žebřík AZ 30. S jeho pomocí a po otevření okna se do bytu dostali spolu s hasiči i záchranáři rychlé zdravotnické služby. Mimo seniorky se v bytové jednotce nacházel také muž, který byl ve vážném zdravotním stavu. Vzhledem k jeho imobilitě použili hasiči k transportu nosítka upevněná na automobilní žebřík.

V průběhu záchrany muže se policistům podařilo najít klíče od bytové jednotky a po jejím odemčení byla žena v doprovodu hasičů a zdravotníků odvedena k sanitnímu vozu. Celý zásah také komplikoval pes majitelů, jehož odchyt museli provést městští policisté, kteří byli na místo události také povoláni.

Po předání a zajištění bytu se jednotka vrátili na svou stanici.

Tento zásah bude jistě patřit mezi ty, na které budou zasahující hasiči dlouho vzpomínat. Byl také důvodem k zamyšlení nad často řešeným problémem, kterým je vytvoření stavu, kdy je majetek občanů co nejlépe zabezpečen různými bezpečnostními prvky, ale současně by měl být umožněn bezproblémový vstup a zásah hasičů nebo ostatních složek integrovaného záchranného systému.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet