Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cestou z výcviku zachránili hasiči muže z vody

Štěstí v neštěstí měl pětačtyřicetiletý muž, který se dnes v podvečer propadl pod led na hladině Letovického rybníka.

Na krajské operační a informační středisko HZS JMK byla událost ohlášena v 17.20 hodin. K zásahu vyjela jednotka HZS z Boskovic a také místní dobrovolná jednotka.

V případě, že se člověk proboří ledem do mrazivé vody, jde skutečně o minuty. Proto bylo velké štěstí, že ve stejnou dobu se místní dobrovolní hasiči vraceli z výcviku na nedaleké vodní nádrži, kde nacvičovali záchranu z vody. Jednotka z Letovic dostala informaci o události v 17.21 hodin a za dvě minut již byla na místě.

Velitel zjistil, že ve vodě je asi deset metrů od břehu muž a asi pět metrů od něj také pes. Dva hasiči ihned spustili na led raft, který ještě před chvíli využili v podobné situaci, ale při výcviku. Další dva členové jednotky oběhli rybník a zahájili záchranu z opačného břehu. Muže se jim podařilo bezpečně vytáhnout a dostat na břeh. Posádka raftu zachránila psa.

Chvíli na to dorazila k rybníku jednotka z Boskovic. Hasiči prochladlého muže svlékli z mokrého oblečení a poskytli mu tepelný komfort v zásahovém voze. Zabalili jej do termofólie a počkali na příjezd záchranné služby, která muže odvezla do zdravotnického zařízení.

Promočeného psa vzali do péče letovičtí hasiči, kteří jej znali a mohli předat druhému majiteli.

Jednotky se krátce po šesté hodině rozjely na své základny.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet