Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nekonečný příběh po hasičsku: Bezdomovci vypalující kabely

Ze staničního rozhlasu se linou slova o výjezdu na tu a tu adresu s tím, že se jedná o viditelný kouř, hořící křoví či něco jiného. Vzhledem k přijatému hlášení vyjede daná technika, někdy jede samotné družstvo, jindy „celý požární vlak“, tedy družstvo, výšková technika a velká cisterna.

vypalování Vršovice

Na místě události se po dojezdu průzkumem zjistí, že se jedná o vypalování kabelů osobami z řad bezdomovců.

Ti se v mnoha případech už na místě nenalézají, neb jak slyší zvuk sirén, vezmou do zaječích i s vypáleným klubem kabelů. Někteří z nich jsou však hasičůmodolní, čili že zůstávají u svého kluba i přesto, že se hasiči již blíží, protože chtějí mít měděné kabely zbavené co nejvíc od krycího materiálu, aby za ně utržili více peněz.

Na tyto osoby lze zavolat polici a je jedno, zda městskou či státní. Ta následně provede jejich ztotožnění a tím celý případ zpravidla končí. Výjezd hasičů nestojí zrovna korunu, ale vymáhat jakékoliv finance po bezdomovcích je nemožné. Nic nemají, že čeho by to tedy zaplatili, že. O možné uložené pokutě ani nemluvě. Potrestat je prakticky nelze žádným způsobem.

To, že někdo zavolá hasiče, pokud vidí stoupat hustý černý kouř, je pochopitelné. Ono i malé klubko kabelů dokáže vzbudit při jeho vypalování dojem, že se může jednat o velký požár. Hasiči přijedou k události na danou adresu, kde buď již nic není, jen se nalezne jen místo, kde se vypalovalo, pak toto lze klasifikovat jako planý poplach, pokud provádějí hasební zásah, je to samozřejmě požár.

Stane se, že se plameny likvidují bezdomovcům prakticky pod nohama, ale nelze jinak. Neb i z relativně malého požáru může nastat velký. Od kabelů chytne vedlejší křoví, od něj něco dalšího a neštěstí je na světě.

Bezdomovci hasičům často nadávají, že to mají pod kontrolou a že potřebují peníze. O tom, že mají plameny pod kontrolou, se dá leckdy pochybovat, případů, kdy se jim vymklo vypalování kabelů není úplně málo. Na druhou stranu nutno říct, že v řadách bezdomovců jsou „paliči veteráni“, kteří dobře vědí, co a jak pálit a také kde.

O druhém faktu, tedy že potřebují peníze, nelze diskutovat. Ano, potřebují. Vypalování kabelů je jedna z mála možností, jak je můžou získat, pokud pomineme fakt, jak získávají samotné kabely (leckdy trestnou činností, ale to je již jiný příběh, i když s našim úzce spjatý).


Přečtěte si článek o problematice požárů na téma bezdomovci očima preventisty.


Mnoho z nás se s případem vypalování setkává relativně často a vyslechne si nejrůznější příběhy lidí bez domova. Jejich osudy jsou podobné a stav, do kterého se dostali, také. Neutěšená životní realita, závislost na alkoholu, drogách apod., jim ruku v ruce s psychikou, sraženou až na úplné dno již nedává prakticky jinou možnost, jak získat peníze.

Pohybují se leckdy již za hranou trestní odpovědnosti, možnost jít do „normálního“ zaměstnání je u nich vyloučena. Šmahem se dá říct, že si za vše mohou jen oni, což není tak úplně pravdou. Na ulici se může octnout každý z nás a to tak rychle, že s tím nenadělá nic. Najednou je člověk bez přístřeší, rodina se k němu otočí zády a pomoc veškerá žádná. Jak to může dopadnout je nasnadě.

I hasiči jsou jen lidé, kteří si tuto skutečnost uvědomují. Nyní vyvstane otázka, jak se k těmto osobám vlastně stavět, když přijedete na hlášený případ, ze kterého se vyklube vypalování kabelů. Náš výjezd stojí peníze, můžeme být ve stejný okamžik potřeba někde jinde, kde zrovna půjde o lidské životy, namísto toho řešíme banální případ, tzv. čučku.

Pokud se nejedná o nic jiného, než ono hořící klubko kabelů, není o čem, často si říkáme, proč, když už je to „bezpečné“ vypalování, to ti bezdomovci nedělají v noci, kdy kouře není vidět a plameny nejsou tak velké, aby si jich někdo všiml. Vše by se obešlo bez přítomnosti hasičů, bezdomovci by měli svojí vypálenou měď. Ekologie jde stranou.

Výjezd stejně nezaplatí, nikdo si na nich nic nevezme a raději nedomýšlet, kdyby se při jízdě na podobnou nicotnou událost stala nějaká nehoda cisterny. Jasně, vyjedeme vždy a opět, jsme připraveni 24 hodin denně, ono z hlášeného, blíže nespecifikovaného kouře, nemusí být jen pálení kabelů, ale takovéto zásahy jsou ve většině případů – lidově řečeno – na facku.

Sdílet